Sindikati u znanosti i obrazovanju: Od ponedjeljka smo svaki dan ispred ministarstva

Screenshot: YouTube

Nezavisni sindikat znanosti i visokog obrazovanja (NSZVO) i Sindikat preporod danas su održali konferenciju za medije na kojoj su najavili da će svaki dan prosvjedovati ispred ministarstva znanosti i obrazovanja, sve dok ih ministar Radovan Fuchs ne pozove za pregovarački stol. Također su najavili potpisivanje peticije u kojoj će navesti sve svoje zahtjeve prema ministarstvu.

"Od našeg prosvjeda prošlo je sedam dana, od roka kojeg smo imali za dostavljanje mišljenja na nacrt o uredbi o koeficijentima prošlo je osam dana. Netom prije prosvjeda ministar Piletić bacao je floskule kako mu nije jasno zašto idemo na ulicu jer o nečemu navodno razgovara i ima vremena za dogovore. Kolegice i kolege, nema vremena. Osam dana nakon što smo uputili konkretne primjedbe, s nama nitko ne razgovara. Piletić kaže da ne zna zašto bi s nama sjeo za stol", rekao je na početku Matija Kroflin iz Nezavisnog sindikata znanosti i visokog obrazovanja.

Najavili peticiju

Najavio je da će napraviti peticiju u kojoj će navesti svoje zahtjeve za sustav osnovnih i srednjih škola, te znanosti i obrazovanja. "Smisao peticija je da informiramo i motiviramo članove sindikata, zaposlene u znanosti obrazovanju i sve građane, da se izborimo za pravednije i smislenije koeficijente. Samo kroz njih zaposlenici mogu dobiti društvenu poziciju koju zaslužuju", rekao je.

Najavio je i da će ova dva sindikata od početka sljedećeg tjedna svaki dan ova dva sindikata biti ispred ministarstva. "U ponedjeljak ministar može očekivati predstavnike sindikata preporod, u utorak nezavisnog sindikat znanosti i obrazovanja i to ćemo čini tako dugo dok ne dođemo za stol i dok se naši problemi ne počnu rješavati", rekao je i pozvao sve zaposlenike i građane da potpišu peticiju.

Predsjednik sindikata Preporod Željko Stipić rekao je da je pozvao na zajedničku akciju predstavnice iz druga dva obrazovna sindikata koji su pristali na vladinu ponudu. "One se nisu javljale na telefon, a na naše dopise nije odgovoreno", rekao je.

Uz sindikate i nastavničke grupe

Zatim je rekao kako posljednjih godina u osnovnom i srednjem školstvu, uz sindikate vrlo važnu ulogu imaju nastavničke grupe te da surađuju sa sve tri oformljene grupe. Kazao je i da desetci tisuća misle oni što vodstvo sindikata govori te da očekuju veliku podršku zbog čeka peticija

"Za prosvjed prošlog petka nije trebalo nikoga previše vući za rukav. Tako smo sigurni da sada nikom neće trebati objašnjavati zašto treba potpisivati peticiju. Njome šaljemo prema vlasti da iza ovog ne stoje Matija i Željko, nego desetci tisuća onih koji misle ono što mi ovih dana govorimo", rekao je.

"Ovi sindikati ne misle stati. Moramo ići dalje, članovi moraju znati da se nešto veliko sprema. Idući tjedan škole ne rade, ali sindikalni će članovi raditi više nego ikada, do posljednjeg potpisa. Imamo podršku barem deset puta veću od one koja bila na Markovom Trgu. Kada vidimo koliko smo potpisa prikupili, najavit ćemo naš idući korak", kaže Stipić.

"Državi smo na posljednjem mjestu. Od 8 koeficijenata, mi smo na 1"

Tamara Šoić iz nastavničke grupe Četrdeset i pet minuta rekla je da su očekivali poziv iz sindikata, jednako kao što je bilo 2019. godine. "Tada su nastavničke grupe pokazale svoju snagu", rekla je podsjećajući na veliki prosvjed obrazovnih radnika.

"Ovo zanimanje se godinama obezvrjeđuje i stavlja na posljednje mjesto u državi. Kada vidite da je raspon koeficijenata od 0 do 8, a da smo mi na broju 1, onda je valjda svima jasno gdje smo mi i na kojem se mjestu nalazimo. Zato pozivam sve zaposlene u sustavu obrazovanja da ne oklijevaju. Ako meni nije bilo teško danas doći iz Rijeke, nikom ne bi trebalo biti teško podržati našu peticiju", rekla je.

Ivana Valjak Ilić iz Mreže nastavnici organizirano rekla je njihova mreža uključuje preko 20.000 obrazovnih djelatnika i da sindikati mogu računati na njihovu podršku. Rekla je da su nastavničke grupe doprinijele da je njihov štrajk trajao najdulje do tada. "Trebamo se držati skupa da ispunimo ciljeve i da obrazovanje dobije mjesto koje zaslužuje u Hrvatskoj", rekla je.

"Obrazovanje je već dugo neželjeno dijete u Hrvatskoj. Obrazovanje je resor koji zadnji dobiva ministre, a najbolje je funkcionirao kada nije imao ministra. Pozivam sve da se potpiše peticija i da se izborimo za ono što nam pripada", rekla je.

Pročitajte više