Sindikati: Uspio referendum o GKU-u za zdravstvo

Predstavnice Samostalnog sindikata zdravstva i socijalne skrbi i Hrvatskog strukovnog sindikata medicinskih sestara i tehničara rekle su danas da je u potpunosti uspio referendum o Granskom kolektivnom ugovoru (GKU) za zdravstvo.

Referendum o GKU-u za zdravstvo organiziran je 19. siječnja u 177 ustanova zdravstva i zdravstvenog osiguranja.

Prema dosad pristiglim podatcima na referendum je izašlo 34.608 radnika, odnosno njih 60,38 posto od ukupnog broja radnika. Za GKU-a glasovala je većina, njih 32.537.

Da bi bio valjan na njega je trebala izaći trećina zaposlenih ili 20.000, a da bi bio prihvaćen za GKU trebala se izjasniti polovica izašlih ili minimalno 10.000 zaposlenih.

"Dakle, broj listića sa zaokruženim "Za" daleko je premašio potrebnu brojku, što znači da je GKU-u za djelatnost zdravstva i zdravstvenog osiguranja prihvaćen s velikom većinom", rekla je na konferenciji za novinare predsjednica Samostalnog sindikata zdravstva i socijalne skrbi Spomenka Avberšek.

Predsjednica Hrvatskog strukovnog sindikata medicinskih sestara i tehničara Zdenka Gizdić izrazila je zadovoljstvo što su se na referendum odazvali i nečlanovi sindikata.

Dodala je da je referendum upio unatoč opstrukciji liječnika, koji inzistiraju na Strukovnom kolektivnom ugovoru za liječnike i stomatologe.

GKU-om, koji vrijedi idućih pet godina, djelatnicima u zdravstvu osigurano je povećanje plaća na uvjete rada, ovisno o radnom mjestu, između pet i 15 posto.

Djelatnici sa stažom dužim od 20 godina dobit će između četiri i 10 posto više plaće, ovisno o godinama provedenim u službi.

Ugovoreni rast plaća ovisno o radnom mjestu i godinama staža iznosit će između 100 i 300 kuna, rekle su predstavnice sindikata.

Dogovoren je i dar za djecu od 400 kuna te božićnica od najmanje 1000 kuna, a povećan je i broj dana godišnjeg odmora.

(Hina) xmvr yaz

Pročitajte više