Sindikati za sutra sazvali proširenu sjednicu o sisačkoj Željezari

KOORDINACIJA sindikata za opstojnost sisačke Željezare sazvala je za sutra u Sisku proširenu sjednicu o izmjenama i dopunama kupoprodajnog ugovora i što bržem početku proizvodnje.

O sazivanju proširene sjednice odlučeno je na sjednici Koordinacije 1. ožujka, a na sutrašnji sastanak pozvani su ministri Ljubo Jurčić i Davorko Vidović, predstavnici ruskog ´Mečelja´ i njegove hrvatske tvrtke ´Conares Balkana´, stečajna Uprava i Stečajno vijeće Trgovačkog suda u Sisku, predstavnici sindikalnih središnjica te gradskih i županijskih vlasti.

Željezarini sindikati od svih sudionika u ponovnoj prodaji Željezare traže da odmah uklone sve moguće prijeporne odredbe u kupoprodajnom ugovoru, da ispune obveze, da počne proizvodnja u Željezari i zaposli se 1700 radnika.

´Neodziv pozivu smatrat ćemo nekorektnim ponašanjem prema radnicima i njihovim predstavnicima i tko se ne odazove na sutrašnji sastanak bit će odgovoran ako radnici ponovno iziđu na ulicu´, rekao je u ime Koordinacije sindikalni povjerenik Hrvatskog sindikata metalaca Ivica Kenda.

´Ako ministar Jurčić i Vlada ne odobre ugovor s ´Mečeljem´, tražimo da Vlada preuzme brigu za Željezaru, da u njoj pokrene proizvodnju i zaposli radnike´, rekao je Kenda. Istaknuo je da će sindikati zatražiti od Vlade da radnicima Željezare i njezina poduzeća Remont Capraga odmah isplati minimalne plaće za siječanj, što su im na sjednici Vlade 13. veljače obećali ministar Jurčić i premijer Ivica Račan.

Pročitajte više