Singapurski mogul: Pandemija će zauvijek promijeniti ugostiteljski sektor

Screenshot: YouTube (Singapore Tourism Board)

TEŠKO je zamisliti nekoga tko bi poznavao singapursku ugostiteljsku industriju bolje od Loh Lik Penga. Njegov Unlisted Collection stoji iza nekih od najpoznatijih restorana u Singapuru, kao i butik hotela i restorana u velikim gradovima širom svijeta poput Londona i Šangaja. U Singapuru se ova kompanija može pohvaliti Zenom, koji je upravo u srijedu zaslužio treću Michelinovu zvjezdicu, te restoranima s jednom Michelinovom zvjezdicom: Basque Kitchenom, Nourijem i Burnt Endsom, piše Bloomberg.

On je također predsjednik Singapurskog centra za krstarenja i Muzeja azijskih civilizacija, što mu omogućava dobar pregled turizma i ugostiteljstva tijekom pandemije koronavirusa. Nedavno je za Bloomberg News govorio o tim i drugim temama.

Što mislite o perspektivi restorana?

Neizbježno će restorani morati napraviti neke velike promjene. Svatko tko pretpostavi da će se stvari vratiti u normalu, vjerojatno će doživjeti grubi šok. Ne uzimam ništa zdravo za gotovo. Imamo dosta planova za nepredviđene situacije, u smislu onoga što trebamo učiniti kako bismo se izvukli, u smislu brzog smanjenja troškova ako se ukaže potreba. Mogu predvidjeti da će čak i mjesta s visokom stopom cijepljenja možda morati biti zatvorena na prilično dulja razdoblja u sljedećim godinama. Potičem sve svoje restorane da ugrade zalihu gotovine u svoje planove za nepredviđene situacije. Tipičan restoran imao bi novčanu zalihu za mjesec i pol do dva mjeseca na svojim računima. Moja je pretpostavka da moramo imati zalihe za najmanje tri mjeseca. I pobrinuti se da je osoblje psihološki pripremljeno. Svi se jako umore u ovoj fazi. Ako im kažemo da ćemo opet imati lockdown, vidjet ćete da su svi ispuhani. Jedna od stvari koje razmatramo i kao grupa je kuhinja u oblaku. Teorijski bi takvi prihodi trebali opstati.

Kakva je budućnost turizma u Singapuru?

Normalizacija se neće dogoditi prije 2023. godine. Kinezi se neće vratiti u velikom broju, mislim da kineska vlada neće pustiti svoje građane, a Indonežani se sigurno neće vratiti. Ako se dogodi određeni oporavak, to bi moglo biti iz dijelova Europe i drugih istočnoazijskih gospodarstava poput Koreje ili Japana. Ja sam predsjednik Singapurskog centra za krstarenja i kontroliramo sve trajektne luke. Vrlo pomno smo proučili tu situaciju. S obzirom na stope zaraze i stope cijepljenja, ne vidimo 2022. godinu kao godinu oporavka. Dakle, šire turističko tržište u Singapuru ostat će izazovno i sljedeće godine. To je vrlo razočaravajuće, ali realno stajalište.

Što mislite o perspektivama industrije krstarenja?

Program Cruise to Nowhere ide najbolje što može. Rade s 50 posto kapaciteta i popunjavaju brodove. A kad bi im se omogućilo da rade sa 75% posto kapaciteta, nema sumnje da bi opet bili puni. Neke kompanije imaju punu knjigu narudžbi za 2022. Imaju brodove koji uskoro dolaze iz brodogradilišta i brzo popunjavaju sva putnička mjesta. Ako im se dopusti da rade u normalnom okruženju, 2022. će biti sasvim dobra godina. Postoji, međutim, bojazan oko toga hoće li ih luke prihvatiti. Vjerujem da će zemlje poput Singapura, Tajvana, Koreje i Japana dopustiti plovidbu jer će moći kontrolirati putnike na brodu, kao i imati stroge protokole za ono što se događa u hitnim slučajevima. Iz istog razloga oporavit će se europska i američka tržišta. No, to vjerojatno ne vrijedi za udaljenija mjesta. Mislim da nećemo moći dovesti putnike do Balija i tamo ih iskrcati.

Što će se događati s restoranima?

Vrhunski restorani su prilično izdržljivi. Naš restoran u Londonu je prepun, primamo rezervacije za sljedeća tri mjeseca. Najbrže su se oporavili bolji restorani u Singapuru, gdje nam je dopušteno ponovno otvaranje i ljudi vrlo rado dolaze i potroše. Ne samo da dolaze u restorane, kupuju više alkohola, kupuju više vina, bolja vina... Dakle, prosječna potrošnja je povećana. To je zanimljivo i neočekivano. Mislio sam da ćemo se možda morati više osloniti na pristupačan raspon, ali čini se da je obrnuto, da su vrhunski restorani skočili doslovno poput gumene loptice. Što nam valjda govori da su se bogati ljudi još više obogatili i da su spremni potrošiti jer im je dosadno. Ne mogu trošiti na druge stvari.

Na čemu temeljite optimizam za Singapur?

Ono što mi daje optimizam u ugostiteljstvu jest da su jači igrači prilično napredovali. Les Amis, Odette i slična mjesta idu jako dobro A onda imate sredinu koja se zaista muči. Mislim da neki od njih neće opstati u sljedećih šest mjeseci. Neki od hotela u Londonu neće se ponovno otvoriti. U zemljama poput Australije, otkazana je gradnja mnogih planiranih hotela. I investitori su povukli sredstva za te projekte. Dakle, ako dođe do oporavka, jači igrači imat će dobar promet barem sljedeće dvije do tri godine. Ako možete preživjeti ovo razdoblje, na kojem god kraju ugostiteljskog spektra bili, vjerojatno ćete poslovati sasvim dobro. Kriza je pomela mnoge koji su planirali projekte ili neke marginalne igrače.

Pročitajte više