Sinj: Osiguran novac za popravak braniteljskih stanova

STANOVI hrvatskih branitelja u zgradi na Trgu Gojka Šuška u Sinju, oštećeni eksplozijom plina sredinom ožujka ove godine, bit će popravljeni u iduća dva mjeseca, pa će se u njih ponovno moći useliti 12 obitelji.

Potpredsjednica Vlade i ministrica branitelja, obitelji i međugeneracijske solidarnosti Jadranka Kosor o tome je danas u Sinju potpisala Ugovor sa sinjskim gradonačelnikom Matom Jukićem, po kojemu će Ministarstvo osigurati 1,4 milijuna kuna, a gradska uprava izvođača radova i nadzor popravka stanova.

Predstavnicima svih udruga proizišlih iz Domovinskog rata te gradskih i općinskih čelnika iz Cetinske krajine potpredsjednica Kosor je, govoreći i o prijedlogu zakona o pravima branitelja, istaknula da će zakon idući tjedan biti na dnevnom redu Vladine sjednice, a nakon toga i pred saborskim zastupnicima.

U novom zakonskom prijedlogu, koji na 70-ak stranica sadrži 164 članka, uz ostalo stoji da će se ovisno o sadašnjim novčanim mogućnostima države priznavati i neka nova prava za hrvatske branitelje i dragovoljce Domovinskog rata, napose u mirovinskim pravima.

Na novinarski upit da komentira pismo generala Mladena Markača poslano iz Haaga specijalcima MUP-a (koji je objavljen u današnjem tisku), potpredsjednica Vlade je odgovorila kako će Vlada učiniti sve da generali što prije iziđu iz pritvora i suđenje čekaju na slobodi.

Potpredsjednica Vlade je na upit o ploči na bivšem Vojnom domu na kojoj piše "Ustašama poginulim za NDH-a", koju je sinjska podružnica HSP-a postavila 1993., kratko odgovorila "kako ploču svakako treba ukloniti".

Pročitajte više