Sinoć bačen topovski udar na krov u Sjevernoj luci u Splitu. "Nakon prijetnji, napad"

Sinoć su policija i vatrogasci intervenirali u Sjevernoj luci u Splitu zbog bačenog pirotehničkog sredstva, javlja Dalmacija Danas. Dalmatinski portal piše da je na krov skladišta broj 6 najvjerojatnije bačen topovski udar. Zbog eksplozije je nastala rupa na krovu. Na teren su izašli pripadnici kriminalističke i antiterorističke jedinice.

Sjeverna luka je u posljednje vrijeme u fokusu javnosti jer stanovnici Brda muku muče s kvalitetom zraka te za to krive Sjevernu luku i terete koji tamo dolaze.

Stanovnici Brda su više puta izašli na prosvjede jer žele imati čist zrak. U zraku na Brdima su pronađeni nikal i arsen. Iz Sjeverne luke kažu da se njihovim zaposlenicima prijeti i da su te prijetnje prijavljene policiji.

Policijska uprava splitsko-dalmatinska izvijestila je kako je jučer oko 22.30 sati u Splitu oštećen krov proizvodne hale, a do oštećenja je došlo uslijed bačenog pirotehničkog sredstva. Na mjestu događaja izvršit će se očevid, kažu danas u policiji.

Sjeverna luka: Ovo je prvi fizički napad na nas, zaposlenici dobivaju prijetnje na društvenim mrežama

"Večer uoči sjednice Gradskog vijeća Grada Splita na kojoj je trebalo biti raspravljeno Izvješće o provedenim radnjama ispitivanja kvalitete zraka na području kotara Brda Sjeverna luka, na skladište na području pod koncesijom Luke d.d. bačeno je pirotehničko sredstvo. Pukom srećom nije bilo ozlijeđenih. Noćas su na teren izašli antiteroristička jedinica, kriminalistička policija i vatrogasci.

Nakon niza verbalnih prijetnji i napada te poziva na nasilje i huškanja pojedinaca na društvenim mrežama, s kojima se zaposlenici, Uprava Luke d.d. i članovi njihovih obitelji suočavaju mjesecima, ovo je prvi put da se događa i fizički napad na Luku d.d. Pritom, rezultati analize tereta ne upućuju na mogući izvor povremenog prekoračenja arsena u zraku iz tereta na lučkom području pod upravljanjem Luke d.d. Istovremeno, kontinuirano poduzimamo niz raspoloživih mjera i maksimalan angažman u cilju smanjenja emisija prašine s lučkog područja i negativnog utjecaja iste na okoliš.

Najnovija mjerenja u samoj blizini Luke d.d. pokazuju da nema prekoračenja vrijednosti ukupne taložne tvari, a Luka d.d. je samo jedan od gospodarskih subjekata koji djeluju na području Vranjičko-solinskog bazena. Sve prijetnje i napadi su uredno prijavljeni policiji. Osuđujemo nasilje i prijetnje kojima su izloženi naši djelatnici te pozivamo i građane i medije na smirivanje tenzija", priopćeno je iz Sjeverne luke, a piše Dalmacija Danas.

Pročitajte više