SMRTONOSNI VIRUS

Šire se glasine o koronavirusu u Osijeku. HZJZ: Nema prijavljenih slučajeva

Screenshot: Google Street View

NA SREĆU, u Hrvatskoj još nije zabilježen nijedan slučaj zaraze koronavirusom. No kako to obično biva, počele su se širiti glasine i dezinformacije. Tako se društvenim mrežama od jutra širi "informacija" o tome kako je jučer u bolnicu u KBC Osijek primljen pacijent koji je zadržan pod sumnjom da je zaražen virusom koji se posljednjih tjedana ubrzano širi iz Kine u ostatak svijeta.

Šire se glasine o pacijentu u Osijeku koji je zadržan zbog koronavirusa

Prema tim glasinama, pacijent je boravio u Kini, a u osječku bolnicu je stigao iz Đakova te su mu rađeni brisevi koji su poslani na analizu u Zagreb. 

Neslužbeno iz KBC-a Osijek saznajemo kako nemaju pacijenta zaraženog koronavirusom

Pokušali smo doznati jesu li ove informacije točne te smo razgovarali s dva liječnika iz KBC-a Osijek. Oni su nam neslužbeno potvrdili kako glasina nije točna. Rečeno nam je kako se u bolnici nalazi osoba s gripom tipa A, što je potvrđeno brisom. No u KBC-u Osijek nemaju brze testove na koronavirus tako da je, kako nam je rečeno, “vijest” o potvrđenom koronavirusu u Osijeku tim više netočna.

Do službene informacije se ne može doći jer se ravnateljstvo ne smije uznemiravati

Informaciju smo pokušali dobiti i službenim putem iz KBC-a Osijek, no kad smo nazvali centralu, objašnjavajući kako se širi vijest za koju mislimo da je lažna te da želimo potvrdu u svrhu sprečavanja nastanka panike, osoba koju smo dobili na telefon nam je rekla “kako nema odobrenje uznemiravati ravnateljstvo danas”.

HZJZ: Nema prijavljenih slučajeva zaraze koronavirusom

Iz Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo su nam pak službeno potvrdili kako nema prijavljenih slučajeva zaraze koronavirusom u Hrvatskoj.

Pročitajte više