Inu napadaju da je namjestila nagradnu igru u kojoj dijele Mercedes. Ina: Nije istina

Foto: Ina/Index

TEORIJE o namještanju Ininih nagradnih igara opet su aktualne. Ovaj put internetom se širi niz komentara koji upućuju na to da je jedna od dobitnica nagradne igre provedene u siječnju ove godine rođakinja operativnog direktora Ine Gorana Pavlovića, a razlog je - isto prezime.

Ina je, naime, prije pet dana objavila da je Mercedes GLA 180 dobila žena imena Irena Pavlović.

Zbog velikog interesa javnosti, pogotovo na društvenim mrežama, poslali smo upit Ini. Evo što kažu.

"U nagradnim igrama koje priređuje INA, prema članku 5. Pravila o nagradnoj igri, zaposlenici društava INA Grupe i njihova uža obitelj (izvan/bračni drug, djeca, roditelji, braća i sestre) ne mogu sudjelovati u osvajanju glavne nagrade, u ovom slučaju dvaju osobnih automobila.

Iznimno držimo do regularnosti izvlačenja koje se odvija ispred tročlane komisije sastavljene od osoba iz kompanije odgovornih za njeno zakonito provođenje i javnog bilježnika te nema prostora za bilo kakve neregularnosti.  

Foto: Screenshot Facebook Ina

Naša dobitnica nije članica uže obitelji nijednog zaposlenika u Ini, što je i ovoga puta utvrđeno standardnom procedurom interne provjere nakon izvlačenja, a istinitost je zajamčena i vlastoručnim potpisom izjave koju pod kaznenom i materijalnom odgovornošću potpisuje svaki dobitnik glavne nagrade", poručuju. 

U posljednjoj nagradnoj igri sudjelovalo milijun korisnika

Iz Ine su nam rekli da dobitnike izvlače uz pomoć internetske aplikacije koja koristi generator slučajnih brojeva certificiran od strane međunarodnog certifikatora eCOGRA (eCommerce Online Gaming Regulation and Assurance).

"Svaka prijava na nagradnu igru tako ulazi u bazu podataka aplikacije i dodijeljen joj je broj. Aplikaciju je nemoguće pokrenuti bez lozinke za pristup, a ona se generira za svako izvlačenje zasebno, odnosno ispred same komisije", kažu.   

Iz Ine također napominju, uz pretpostavku da široj javnosti nije poznato, da regularnost svake nagradne igre nadzire Ministarstvo financija.

"Zadovoljstvo nam je što naše nagradne igre privlače veliki interes kupaca, o čemu govori i gotovo milijun ostvarenih prijava u posljednjoj. Razumijemo da dio prijavljenih koji ovoga puta nisu među sretnim dobitnicima mogu osjećati razočaranje, ali to nije razlog za širenje lažnih vijesti.

Foto: Screenshot Facebook/Index

Dobra vijest za sve koji žele ponovno iskušati sreću, koja je jedini faktor za dobitak na našim nagradnim igrama, jest da INA već priprema nove atraktivne nagradne igre za koje će sigurno opet vladati veliki interes", poručuju iz Ine.

Ovo nije prvi put da pljušte optužbe za namještanje nagradnih igara u Ini

Sličan slučaj širenja lažnih vijesti uz Ininu nagradnu igru pojavio se u prosincu 2021., kada su brojni ljudi na društvenim mrežama, ali i u mailovima redakciji tvrdili da je dobitnica nagradne igre rođakinja (neki su tvrdili i kći) bivšeg direktora Ine.

Tada se također radilo o podudarnosti prezimena. Naime, dobitnica glavne nagrade preziva se Čutura, baš kao Ignacije Čutura, član Uprave Hrvatske lutrije te nekadašnji direktor u Ini. Iz Hrvatske lutrije kazali su tada da Ignacije Čutura nije u rodbinskim odnosima s dobitnicom nagradne igre u Ini, a isto su rekli i iz Ine.  

>> Je li priča da je BMW u igri INA-e dobila rođakinja bivšeg direktora istina? On: Nije

"Naša dobitnica nema rodbinskih veza s ostalim osobama koje se spominju u ovakvim lažnim vijestima. Nadalje, ističemo, da je dobitnica posljednje nagrade – osobnog automobila BMW 318d Advantage+, kao i svih 181 prethodno izvučenih dobitnika izvučena u skladu s pravilnikom nagradne igre "Kupuj na Ini, BMW je bliži nego što se čini", odnosno slučajnim odabirom te uz nadzor tročlane komisije i javnog bilježnika, a cijeli proces je i sniman", kazali su tada.

Bez obzira na demantije i Ine i Hrvatske lutrije, ove su se tvrdnje još nekoliko puta pojavljivale u javnosti. Ina ih karakterizira kao lažne vijesti.

>> Fejsom se (opet) širi vijest o namještenoj nagradnoj igri u Ini. Ina: To je laž

Inače, Čutura je od ranije javnosti poznat lik, a i Index je u sklopu Uhljebarija pisao o njemu. Naime, radi se o trenutnom članu Uprave Hrvatske lutrije kojeg je postavila vlada i koji ima plaću tri tisuće eura. Čutura je ranije bio jedan od direktora Ine, zbog čega su i krenule priče o namještanju nagradnih igara.

Pročitajte više