Širi se teorija da je susret Putina i ranjenih vojnika lažan

Foto: EPA

DRUŠTVENIM MREŽAMA se proširila teorija da je posjet ruskog predsjednika Vladimira Putina vojnoj bolnici u Moskvi, gdje se susreo s ranjenim vojnicima, izrežiran. Na Twitteru se pojavilo više fotografija koje sugeriraju da je jedan od pacijenata u bolnici ranije, za vrijeme Putinovog posjeta tvornici, glumio radnika.

Snimke pokazuju Putina, odjevenog u bijeli laboratorijski kaput, dok razgovara s vojnicima u pidžamama u vojnoj bolnici Mandrik. To je njegov prvi takav posjet od izbijanja rata u Ukrajini. Putina je pratio ministar obrane Sergej Šojgu. Jednog od vojnika koji su stajali pored kreveta Putin je pitao o njegovom sinu i rekao mu: “Bit će ponosan na svog tatu.”

"Ranjeni vojnik je i tvornički radnik"

Dan kasnije, Adam Rang, samoprozvani "protupropagandni" aktivist koji živi u Estoniji, objavio je da je jedan od vojnika u bolnici izgledao poznato.

“Putin se susreo s ranjenim vojnikom koji je, čudnom koincidencijom, također tvornički radnik kojeg je prethodno upoznao”, napisao je Rang i podijelio fotografiju vojnika u bolničkoj sobi i drugu fotografiju koja prikazuje navodno istog čovjeka u gomili ljudi koja se sastala s Putinom.

Rang i ukrajinski vozač trkaćih automobila Igor Šuško također su podijelili kompilaciju fotografija za koje tvrde da prikazuju osobe koji se kroz godine ponavljaju na sastancima s Putinom.

“U slučaju da se pitate kako Putin uopće može riskirati da bude u prisutnosti običnih ruskih ljudi, on to nikad ne čini”, napisao je Šuško na Twitteru.

"Putin i FSB su još uvijek daleko od Copperfielda"

Tvrdnju da je bolničko fotografiranje lažno potkrijepio je tajanstveni autor Telegram kanala General SVR, a o kojem se šire glasine da je bivši špijun KGB-a s vezama u Kremlju. U objavi u četvrtak je ustvrdio da Putin nije posjetio vojnu bolnicu te da je video njegovog sastanka s ranjenim ratnicima Rusije snimljen ranije.

"Putin i FSB su svakako mađioničari-iluzionisti, ali su još uvijek daleko od Davida Copperfielda", napisao je u sarkastičnom tonu.

Pročitajte više