Sirija odbacuje povezanost sa špijunom iz američke vojne baze

SIRIJA je u srijedu objavila da su izvješća koja Damask povezuju s američkim dočasnikom osumnjičenim za špijunažu u mornaričkoj bazi u zaljevu Guantanamo "neutemeljena i nelogična".

U vijestima američke tv mreže NBC i listu New York Times objavljeno je da je američki dočasnik Ahmad al Halabi, koji se pod optužbom za špijunažu nalazi u zatvoru u Kaliforniji, pokušavao proslijediti informacije Siriji. Al Halabi je službovao u američkoj bazi Guantanamo na Kubi u kojoj se čuvaju talibani i pripadnici al-Qaide.

Sirijski ministar informiranja Ahmad al-Hassan nazvao je ta izvješća "neutemeljenima i nelogičnima". Smatra kako je teško povjerovati da obavještajne procjene tako značajnih vojnih baza ne bi već otkrile moguće špijune.

"Mislite da bi CIA pogriješila u izboru prevoditelja kojemu vjeruje i kojega je prethodno uvježbavala za tako povjerljiv posao", rekao je al-Hassan upitan za komentar izvješća.

Pentagon je u utorak objavio da je dočasnik u ratnom zrakoplovstvu optužen za špijunažu i pomaganje neprijatelju dok je u Guantanamu radio kao prevoditelj s arapskog.

Pročitajte više