Sirija spremna na pregovore s Izraelom

SIRIJA je objavila da je spremna ponovno pokrenuti mirovne pregovore s Izraelom na temelju međunarodnih rezolucija, objavila je sirijska dužnosnica.

"Sirija je uvijek spremna na ponovnu uspostavu mirovnih pregovora (s Izraelom) na osnovi međunarodnih rezolucija", kazala je direktorica odjela za informiranje sirijskog ministarstva vanjskih poslova Busaina Šaban.

"Kazali smo stranim dužnosnicima koji su posjetili Siriju da smo spremni za ponovni početak pregovora tamo gdje su oni prekinuti" u siječnju 2000. godine, dodala je ističući da sadašnji izraelski premijer Ariel Sharon "nije čovjek za mir".

Sharon je 8. svibnja kazao kako je spreman na početak dijaloga sa Sirijom.

Izrael odbija sirijska traženja da se pregovori pokrenu s one točke na kojoj su prekinuti u siječnju 2000. godine, kada je tadašnja izraelska vlada Ehuda Baraka prihvatila povlačenje s velikog djela Golanske visoravni, ali ne do crta od 4. srpnja 1967. godine.

Strateški važna Golanska visoravan proteže se na 1.200 kvadratnih kilometara. Tijekom ratova vođenih 1967. i 1973. godine gotovo je 150.000 osoba pobjeglo s Golana. Danas na Golanu živi oko 17.000 Druza i 17.000 židovskih doseljenika.

(Hina) nab

Pročitajte više