Sirijci tvrde da nema dokaza da je izveden kemijski napad

Ilustracija: EPA

SIRIJSKI opservatorij za ljudska prava (SOHR) priopćio je da nema "dokaza" da je sirijski režim u nedjelju izveo napad kemijskim oružjem na sjeverozapadu zemlje, objavio je Washington.

Džihadistička skupina Hajat Tahrir al Šam (HTC) u kojoj najveći utjecaj ima nekadašnji sirijski ogranak Al Kaide optužila je u nedjelju putem svoje propagandne agencije Ebe sirijske vladine snage da su izvele napad klorom na njezine borce na sjeveru priobalne pokrajine Latakije.

"Nemamo nikakvih dokaza o napadu", rekao je za AFP Rami Abdel Rahman, direktor SOHR-a koji se oslanja na široku mrežu izvora u zemlji.

"Nismo dokumentirali nikakav kemijski napad u latakijskom gorju", rekao je.

SAD tvrdi da imaju naznake da je izveden još jedan kemijski napad

Sjedinjene Države su u utorak objavile da posjeduju "naznake" da je režim Bašara al Asada izveo još jedan kemijski "napad" u Siriji 19. svibnja, zaprijetivši protumjerama.

"Zasad prikupljamo informacije o tom izgredu i opetovat ćemo naše upozorenje, a ako Asadov režim upotrijebi kemijsko oružje, Sjedinjene Države i naši saveznici će brzo i prikladno odgovoriti", rekla je Morgan Ortagus, glasnogovornica američke diplomacije.

Sirijska vojska je ranije demantirala informaciju ocijenivši je "izmišljenom", prenio je prodržavni dnevni list al Watan.

Direktor SOHR-a kaže da su samo džihadisti bili u tom sektoru navodnog napada pa nije moguća objektivna potvrda izgreda.

"Na tom području nije bilo civila", kazao je.

U Siriji se dogodilo više kemijskih napada od početka rata 2011., a neke je potvrdio UN.

U sukobu koji osmu godinu razara zemlju izginulo je više od 370.000 ljudi, a milijuni su raseljeni.

Pročitajte više