Sirijske snage bombardirale bolnicu u Alepu: Ubijeno najmanje 14 civila

Ilustracija: Hina

BOLNICA u pobunjeničkom dijelu sirijskog grada Alepa uništena je izravnim zračnim udarom, a među žrtvama je najmanje 14 pacijenata i liječnika, objavili su na Twitteru Liječnici bez granica (MSF) koji su pružali potporu toj bolnici.

Nevladina udruga Sirijski opservatorij za ljudska prava (SOHR) ranije je priopćila da je najmanje 27 ljudi ubijeno u napadu na bolnicu i susjednu stambenu zgradu, dok je izvor civilne obrane u Alepu izvijestio o dvadesetak ubijenih civila.

Ubijeno je najmanje 14 pacijenata i djelatnika bolnice, uključujući barem tri liječnika, navodi MSF u svome priopćenju.

SOHR je potvrdio da su napade izvele snage režima sirijskog predsjednika, a civilna obrana je prenijela da su među ubijenima bolnički pacijenti, većinom starije osobe, stomatolog te jedini pedijatar u toj četvrti.

Zadnjih su dana snažno porasla bombardiranja pokrajine Alepo i posebno istoimenog grada podijeljenog od 2012. te je od petka ubijeno više od stotinu civila.

Posebni izaslanik Ujedinjenih naroda Staffan de Mistura izrazio je u četvrtak duboku zabrinutost neprestanim kršenjima prekida vatre koji je "još jedva održava na životu", nakon što je bio dogovoren prije dva mjeseca kako bi se mogli voditi mirovni pregovori u Ženevi.

"Stoga pozivam rusko-američku hitnu inicijativu na najvišoj razini", rekao je de Mistura ocijenivši da će uspjeh mandata američkog predsjednika Baracka Obame i Vladimira Putina ovisiti o uspjehu jedinstvene incijative koja je vrlo dobro počela. Ona mora i dobro završiti", rekao je de Mistura na konferenciji za novinare.

SAD i Rusija moraju dogovoriti ministarski sastanak velikih i regionalnih sila koje čine Međunarodnu kriznu skupinu za Siriju, rekao je. Glavna oporbena skupina u Siriji,   Visoki pregovarački odbor (HNC) povukao se iz službenih pregovora u Ženevi prije tjedan dana prosvjedujući protiv jačanja sukoba i spore isporuke pomoći ugroženom stanovništvu.

"Kako možete imati sadržajne razgovore ako su jedine vijesti koje primate o bombardiranjima? To je teško i meni, a možete li zamisliti kako je Sirijcima", zapitao je i najavio da želi nastaviti razgovore u svibnju.

Pročitajte više