Sirijske snage osvojile al-Majadin, jedno od posljednjih uporišta ISIS-a

Foto: Hina

SNAGE sirijskog režima preuzele su al Majadin, jedno od posljednjih uporišta džihadističke skupine tzv. Islamske države na istoku Sirije, prenijela je novinska agencija Sana.

Uz pomoć zračnih udara ruske vojske, sirijski vojnici uspjeli su već u četvrtak prodirati u al Majadin tjerajući džihadiste prema rijeci Eufrat.

"Postrojbe oružanih snaga preuzele su kontrolu nad Majadinom u pokrajini Deir Ezor", citira Sana vojni izvor koji dodaje da je "ubijen velik broj terorista Daesha (što je arapska kratica za IS).

Vojska nastavlja goniti borce IS-a, a drugi dio provodi razminiranje, rekao je vojni izvor.

Napadni na ISIS

Džihadisti IS-a, koji još drže pokrajinu Deir Ezor, na udaru su dviju ofenziva u tom području bogatom naftom blizu granice s Irakom.

Sa zapadne strane snage sirijskog režima napreduju prema Eufratu uz potporu ruskog zrakoplovstva.

S istočne strane Eufrata uz pomoć američke avijacije napreduju Sirijske demokratske snage (savez kurdskih i arapskih boraca).

Vojna prijestolnica ISIS-a

Majadin je "sigurnosna i vojna prijestolnica" džihadista u pokrajini Deir Ezor. Prema vojnom izvoru zadnjih dana u Majadin se povlače džihadisti u bijegu iz Rake gdje u subotu sirijska vojska provodi čišćenja posljednjih džepova otpora IS-a.

Tzv. Islamska država nastavlja gubiti područja u Iraku i Siriji koje je ta radikalna skupina osvojila munjevitim ratom 2014. i na njima proglasila kalifat.

Pročitajte više