Sirijski pobunjenici: Rusija je agresorska zemlja koja je počinila ratne zločine nad Sirijcima

Foto: Hina
 
SIRIJSKE pobunjeničke skupine u ponedjeljak su priopćile da odbijaju sudjelovati na planiranom sirijskom kongresu u Sočiju te poručuju da Rusija tako pokušava zaobići mirovni proces o Siriji pod okriljem UN-a, a optužili su Rusiju i za ratne zločine počinjene u toj zemlji.
 
Priopćenje je objavilo oko 40 skupina pobunjenika, uključujući neke od vojnih frakcija koje su sudjelovale u ženevskim mirovnim pregovorima. U njemu navode kako Moskva nije izvršila pritisak na sirijsku vladu za postizanje političkog rješenja i ublažavanje patnji Sirijaca.
 
Rusija, koja je postala dominantna sila u Siriji nakon velike vojne intervencije prije dvije godine, dobila je potporu Turske i Irana za održavanje sirijskog nacionalnog kongresa u Sočiju 29. i 30. siječnja.
 
"Rusija je agresorska zemlja koja je počinila ratne zločine nad Sirijcima"
 
"Rusija je agresorska zemlja koja je počinila ratne zločine nad Sirijcima ... Branila je sirijski režim vojno i politički te više od sedam godina sprječavala da Ujedinjeni narodi osude režim (sirijskog predsjednika Bašara) al Asada", navode u priopćenju sirijskih pobunjeničkih skupina.
 
Neki od pobunjenika još nisu donijeli odluku o sudjelovanju na kongresu.
 
Specijalni izaslanik UN-a za Siriju Staffan de Mistura izjavio je kako bi se ruski plan sazivanja kongresa trebao procijeniti na temelju toga koliko Rusija može pridonijeti i podržati mirovne pregovore o Siriji u Ženevi, pod okriljem UN-a.
 
Želite li momentalno primiti obavijest o svakom objavljenom članku vezanom uz Siriju, instalirajte Index.me aplikaciju i pretplatite se besplatno na tag: Sirija. 
Index.me aplikaciju za android besplatno možete preuzeti na ovom linku, dok iPhone aplikaciju možete preuzeti ovdje.  

Pročitajte više