Sisak: Određen pritvor trojici osumnjičenika za ratni zločin

ISTRAŽNA sutkinja Županijskog suda u Sisku nakon prvih ispitivanja, odredila je pritvor od 48 sati za jučer uhićenu trojicu bivših pripadnika Hrvatske vojske

koje se sumnjiči da su u listopadu 1991. počinili kažnjivo djelo ratnog zločina nad civilnim stanovništvom; odnosno da su iz stana odveli Dušana Komosara iz Siska, kojemu se od tada gubi trag.

Kako se neslužbeno doznaje uhićeni su Siniša Mažuran, Vlado Josić i Vlado Buzuk, a po riječima istražnog suca Ivice Pleše, koji nije naveo puni identitet osumnjičenika, Županijsko državno odvjetništvo u roku 48 sati, koji istječe sutra u 12,30 sati, treba podnijeti istražni zahtjev protiv uhićenih ili će oni u suprotnom biti pušteni na slobodu. Sudac Pleše je na današnjoj konferenciji za novinare u Županijskom sudu u Sisku u odsutnosti predsjednika Suda Danka Kovača, iznio podatke o tom slučaju.

Mažuran, Josić i Buzuk zasad se brane šutnjom. Prvu dvojicu osumnjičenih zastupa odvjetnik Vlado Kartalo, a trećeosumnjičeni Buzuk dosad nije angažirao odvjetnika, najavivši da će to učiniti, a ako ne bude imao odvjetnika, Sud će mu odrediti branitelja po službenoj dužnosti, rekao je sudac.

Na pitanje što je policija čekala 12 godina nakon što je supruga nestalog Komosara, policiji i sudu prijavila njegov nestanak i navela identitet počinitelja, sudac Pleše izjavio je da on ne može komentirati postupak policije, posebno zato što još uvijek nije podnijet ni istražni zahtjev u tom slučaju. Na pitanje zna li Sud za izjavu Milje Komosar da se ona boji da joj se ne bi što dogodilo zbog uhićenja osumnjičene trojice bivših hrvatskih vojnika, sudac Pleše je odgovorio da je zaštita supruge u nadležnosti policije.

Na novinarsko pitanje, je li bilo i ima li pritisaka na Sud i suce koji vode postupke protiv uhićenih bivših hrvatskih vojnika, Pleše je naveo da pritisaka nije bilo, osim okupljanja skupina tridesetak branitelja ispred zgrade Suda prvoga dana uhićenja Stanislava Gavrona i Ivana Hubelića, osumnjičenih za ubojstvu Nikole Drobnjaka. Pleše je također rekao da Sud zasad može sasvim normalno obavljati svoju ustavnu dužnost u tim slučajevima.

Stanislav Gavron i Ivan Hubelić osumnjičeni za ubojstvo Nikole Drobnjaka uhićeni su prošloga ponedjeljka, određen im je jednomjesečni pritvor, a po Plešinim riječima i dalje se brane šutnjom.

(Hina) malj dd

Pročitajte više