Sisak: Prisjećanje na prvu vojno-oslobodilačku akciju u Domovinskom ratu

U SISKU i Novom Farkašiću u petrinjskome Pokuplju danas je proslavljena 12. obljetnica prve vojnooslobodilačke akcije u Domovinskom ratu i obljetnica zapovjedništva Operativne grupe Hrvatske vojske za Sisak i Baniju.

Operativna grupa za Sisak i Baniju osnovana je 1. listopada 1991. godine i uspješno je obranila mostobran dug 156 kilometara, od mjesta Trebeža u donjoj sisačkoj Posavini, na lijevom krilu obrane, do Novog Farkašića u petrinjskome Pokuplju, na desnom krilu obrane.

Ratni zapovjednik Operativne grupe HV-a za Sisak i Baniju, general bojnik u pričuvi Božo Budimir podsjetio je na konferenciji za novinstvo u Novom Farkašiću da su snage te grupacije HV-a na današnji dan prije 12 godina izvele protuudar na području Novog Farkašića u petrinjskome Pokuplju, u kojem je srpskom agresoru i srpskim paravojnim postrojbama nanesen prvi veći poraz u Domovinskom ratu.

U toj prvoj oslobodilačkoj akciji u Hrvatskoj u Domovinskom ratu, snage Operativne grupe HV-a za Sisak i Baniju oslobodile su oko 100 četvornih kilometara i osam naselja, te je utvrđena obrambena crta tijekom Domovinskog rata.

Pobjeda u Pokuplju donijela je operativno-taktički preokret na sisačkoj-banovinskom bojištu, rekao je general Budimir.

U znak zahvalnosti i vječnog spomena na poginule pripadnike Operativne grupe, njezino zapovjedništvo danas je položilo vijence i zapalilo svijeće kod križa na sisačkome groblju Viktorovcu, a u Novom Farkašiću kod Petrinje otkriveno je spomen-obilježje poginulim pripadnicima, te je služena misa zadušnica.

Pročitajte više