Sisak: radnici Željezare danas nisu dobili minimalne plaće

Radnicima Željezare Sisak danas nisu isplaćene minimalne plaće za rujan koje im je, nakon dogovora o sporazumnom raskidu kupoprodajnog ugovora s ruskim "Mačeljem", trebala isplatiti tvrtka ŽeljezaraValjaonica cijevi Sisak d.o.o. u vlasništvu Hrvatskog fonda za privatizaciju, potvrdili su sindikalni povjerenici u Željezari Mato Somić i Siniša Jurilj.

Sindikatima je, prema izjavama Jurilja (Hrvatski sindikat metalaca) i Somića (Sindikat metalaca Hrvatske), iz uprave nove tvrtke javljeno da im plaće za rujan nisu isplaćene "zbog tehničkih razloga" i "da se radi na aktiviranju bankovnog jamstva ruskog Mečelja u iznosu od 3,6 milijuna eura, tako da bi minimalne rujanske plaće mogle biti isplaćene tijekom idućeg tjedna".

Glavni povjerenik Podružnice HSM-a Siniša Jurilj je činjenicu da je 1606 radnika Željezare danas ostalo bez minimalne plaće za rujan nazvao "velikom sramotom za hrvatsku državu". Podsjetio je da je "ruski Mečelj godinu i pol dana svakog mjeseca na vrijeme isplaćivao pune plaće prema ugovorenim obvezama".

U povodu najnovijih zbivanja oko bankovnog jamstva i isplate plaća danas je održana izvanredna sjednica Povjereništva željezarine Podružnice Sindikata metalaca Hrvatske. Povjereništvo je zatražilo hitan sastanak s predsjednikom Uprave Željezare - Valjaonice cijevi Sisak d.o.o. Damirom Begovićem u ponedjeljak ujutro, 18. listopada, nakon čega bi se održala konferencija za novinare.

Glavni povjerenik te sindikalne podružnice Mato Somić izjavio je da je o bankovnom jamstvu i njegovom aktiviranju razgovarao i s posrednikom u poslu oko prodaje Željezare ruskom "Mečelju", poduzetnikom Edinom Todorovcem, a Sindikat je o novonastaloj situaciji izvijestio Grad Sisak i Sisačko-moslavačku županiju.

Novu tvrtku, Željezaru-valjaonicu cijevi Sisak d.o.o., Hrvatski fond za privatizaciju, nakon preuzimanja ugovora od Željezare Sisak d.d. u stečaju i potpisa sporazumog raskida kupoprodajnog ugovora s "Mečeljem", registrirao je na Trgovačkom sudu u Sisku 27. rujna. Nova je tvrtka od "Mečelja" preuzela 1606 radnika i željezarinu imovinu, te time preuzela isplatu minimalnih plaća iz bankovnog jamstva koje je dao "Mečelj".

(Hina) xmalj ydd

Pročitajte više