Sisak - sindikati podržavaju uvjete koje je vlada dala Mechelu

"Sindikati Željezare Sisak u potpunosti podržavaju uvjete koje su ministar gospodarstva, rada i poduzetništva Branko Vukelić i Vlada dali ruskom Mechelu za sporazumni raskid kupoprodajnog ugovora i izlazak iz Željezare Sisak", izjavio je glavni povjerenik podružnice Sindikata metalaca Hrvatske u "Mechel Željezari" Sisak Mato Somić.

"Od Mechela tražimo da radnicima isplati plaće po pravilnicima o radu i o plaćama, te po Zakonu o likvidaciji, sve do njegova izlaska iz tvornice; potpisivanja sporazumnog raskida kupoprodajnog ugovora ili završetka likvidacijskog postupka", rekao je Somić za Hinu .

Istaknuo je da "sindikati ne pristaju da se plaće za kolovoz isplate iz bankovnog jamstva, jer je Mechel u kolovozu radnike poslao na kolektivni godišnji odmor ili plaćene slobodne dane te po vrijedećim pravilnicima o radu i plaćama i zakonskim propisima mora radnicima isplatiti plaće za kolovoz". Somić je iznio da se "bankovno jamstvo za isplatu minimalnih plaća može aktivirati tek onda kada Mechel izađe iz Željezare".

"Radnici žele da se postupak izlaska Mechela ubrza i da se što prije krene u postupak pregovora sa zainteresiranim strateškim partnerima za kupnju Željezare jer je najveći cilj sindikata i radnika da se u Željezari Sisak ponovno pokrene proizvodnja i da tvornica počne raditi", naglasio je Somić.

(Hina) xmalj yvkn

Pročitajte više