Sisak: SSSH o radu na crno

Predsjednica Saveza samostalnih sindikata Hrvatske (SSSHa) Vesna Dejanović danas je na konferenciji za novinstvo u Sisku najavila da će se "SSSH ove godine s više mjera i aktivnosti suprotstaviti radu na crno".

Smatramo da je borba protiv rada na crno jako važna za sindikat, ne samo zato kako bi se ispunili uvjeti za prijam u članstvo Europske unije nego i zato da hrvatski radnici dobiju svoje mjesto na europskom tržištu rada, istaknula je Dejanović. Radu na crno SSSH će se, po njezinim riječima, suprotstaviti prijedlozima Vladi više zakona o radu, radnim odnosima i tržištu rada, zahtjevima za učinkovitijim djelovanjem inspekcija rada i tijela pravne države, ali i djelovanjem svojih povjerenika i podružnica u poduzećima u kojima poslodavci radnike zapošljavaju i plaćaju na crno.

Najavila je da će SSSH potpisati sporazum o suradnji sa središnjicama UNICRO-a, HUS-a i Matice hrvatskih sindikata o sastavljanju zajedničke liste kandidata za izbore u radnička vijeća u ožujku ove godine, s kojima zajedno okuplja oko 70 posto sindikalno organiziranih radnika u Hrvatskoj. Plan je do kraja 2006., kad se održavaju kongresi tih središnjica, osnovati novu, jednu središnjicu, dodala je Dejanović.

Sindikalno izaslanstvo razgovaralo je s predsjednikom Uprave Željezare Valjaonice cijevi u Sisku (VCS-a) Damirom Begovićem o projektu obnove crne metalurgije "Cro steel" kojim bi se riješilo i pitanje daljnjeg rada Željezare i većine od sadašnjih 1600 zaposlenika. Sindikat će u tome i u rješavanju pitanja crne metalurgije u Hrvatskoj biti ravnopravan partner s Upravom "Cro steela" i Hrvatskim fondom za privatizacijom, odnosno Vladom, najavila je.

Uprava Valjaonice cijevi, nakon isteka šest minimalnih plaća iz bankovnog jamstva ruskog "Mečelja", novac za plaće za ožujak i ostale mjesece dok ne počne proizvodnja, kako je izvijestila Dejanović, namaknut će iz zajmova i neće biti zastoja u isplati.

(Hina) xzmalj ydd

Pročitajte više