sjećanje kutinskog ogranka ´hrvatski domobran´ na ´prosinačke žrtve´

Kutinski ogranak Udruge veterana ´Hrvatski domobran´ danas se prigodnim skupom prisjetio ´prosinačkih žrtava´ godine 1918., kada je 5. prosinca krvavo ugušen otpor hrvatskih domobrana na Trgu bana Jelačića u Zagrebu, Kraljevini Srba, Hrvata i Slovenaca, proglašenoj 1. prosinca 1918., u kojem su represivne režimske snage ubile 13 i ranile 17 domobrana.

Naime, 5. prosinca 1918. veći broj hrvatskih vojnika 25. i 53. pješačke (domobranske) pukovnije pošao je gradom manifestirati za Hrvatsku Republiku. Redarstveni povjerenik Grga Angjelinović smjestio je na neke kuće na Jelačićevu trgu svoje snage (sokolaše i druge dragovoljce, pristaše Narodnog vijeća). Netom što su hrvatski vojnici stigli na Jelačićev trg, počela je paljba iz strojnica s okolnih kuća. Borbe su trajale do prvog sumraka.

Zbog prolijevanja krvi u Zagrebu je zavladala ogorčenost.

Redarstvo je dobilo apsolutne ovlasti za održavanje reda i mira, a idućih dana većina Hrvata uklonjena je s važnijih mjesta u vojsci. Stara vojska je razoružana i pod patronatom srbijanske vojske reorganizirana kao jedinstvena vojska Kraljevine SHS-a. U Zagrebu je 27. prosinca počeo sudski postupak za 23 vojnika sudionika demonstracija. Većina ih je osuđena na kraće ili duže kazne (od jedne do deset godina).

Događaj od 5. prosinca ostao je zapisan u hrvatskoj povijesti kao prva otvorena reakcija protiv novostvorene jugoslavenske države.

´To je bio udarac posljednjem atributu hrvatske državnosti, stečene godine 1868. uspostavom Hrvatskog domobranstva, s njegovim pukovnijama i zapovjednim hrvatskim jezikom´, rekao je na današnjoj svečanosti u Kutini predsjednik Središnjice udruga ´Hrvatski domobran´ iz Zagreba Vladimir Fuček.

On je trideset i četvorici članova kutinske Domobranske udruge, među kojima najvećem broju sudionika Bleiburga i Križnog puta, uručio priznanja s odličjima.

Pročitajte više