Sjećanje mlade osječke kreatorice papine misnice

U Papinu muzeju u Rimu nalazi se misnica, mitra i štola koje je izradila Osječanka Jelena Havelka i koje su mu darovane za njegova posjeta Đakovačkosrijemskoj biskupiji, a tristotinjak svećenika i đakona na Euharistijskom slavlju u osječkoj Športskoposlovnoj zračnoj luci nosilo je misnice koje je također izradila Jelena Havelka.

"Ponosna sam što sam imala čast raditi odjeću za Svetoga Oca, a žalosna što je otišao čovjek koji je cijeli svijet zadužio svojim vizionarstvom, karizmom i porukama mira", kaže danas dizajnerica Jelena Havelka. Pratila sam njegov odlazak na put vječnosti i kao i milijuni ljudi širom svijeta duboko sam dirnuta težinom križa koji je nosio Sveti Otac, a posebno njegovim zadnjim riječima posvećenim Blaženoj Djevici Mariji, napominje Jelena.

Danas, kad se sjećam koliko sam noći i dana provela kreirajući a zatim i sudjelujući u izradbi i nadzoriu svake pojedinosti na odori za Svetoga Oca, mislim kako "sam zapravo stvorila možda najznakovitije djelo u svojoj dosadašnjoj karijeri".

Središnji motiv na mitri je đakovački kristogram iz 4. stoljeća, iz kojeg simbolično zrači po sedam zraka sa svake strane dajući mu novo značenje Sunca kršćanske Slavonije. Bočno postavljeni prizori preuzeti su sa slavonskih šamija, a okomita vrpca iznad kristograma sastoji se od triju diskretnih linija koje simboliziraju rijeke što okružuju Slavoniju - Sava, Drava i Dunav. Osnovni element misnice je ukrasna vrpca s prizorima što se javljaju i na mitri te u nizu postavljeni kristrogrami povezani s trima linijama, tako da stvaraju vizualnu povezanost s mitrom.

Jelena Havelka rođena je u Osijeku 1976. Završila je studij dizajna na arhitektonskom fakultetu s prosjekom 5,00. Sudjelovala je na brojnim međunarodnim izložbama grafičkog dizajna i scenografije. Hobi joj je kreiranje i izradba odjeće, a uređuje i unutarnje prostore u Osijeku, po Hrvatskoj i svjetskim metropolama.

(Hina) xvsik yvk

Pročitajte više