Sjećate se čovjeka s ove jezive slike? Napokon je otkriveno o kome se radi

Screenshot: Middle East Eye

ABU Graib, zloglasni irački zatvor u kojem su američki vojnici za vrijeme okupacije te zemlje mučili zatvorenike, simbolizira slika koja se urezala u kolektivnu svijest svijeta: slika zatvorenika koji stoji na kartonskoj kutiji, raširenih ruku, spojen na žice kojima mu se očito puštala struja u sklopu mučenja, u odrpanom ogrtaču i s kapuljačom koja mu prekriva čitavo lice.

Ova i brojne druge fotografije snažno su odjeknule u javnosti i prisilile američke vlasti da priznaju da su u Abu Graibu, zatvoru i mučionici režima Sadama Huseina, nakon njegova rušenja američke snage nastavile sa sličnom sramotnom praksom. Ono što je bilo posebno jezivo je to što su vojnici, koji su fizički i seksualno zlostavljali zatvorenike, rado pozirali za fotografije sa svojim žrtvama. 

Elektrošokovi, uriniranje, silovanje drškom metle...

Čovjek ispod kapuljače, kojeg su neki zbog poze na fotografiji nazvali "irački Isus", zove se Ali al-Kaisi i, za razliku od nekih drugih zatvorenika koji su ubijeni u Abu Graibu, još je živ. Britanski portal za vijesti iz Bliskog istoka Middle East Eye pronašao je al-Kaisija i razgovarao s njim, 15 godina nakon što je zatvoren i mučen, a njegova fotografija obišla svijet.  

"Čim netko dođe u zatvor, objese ga na metalna vrata ćelije. Onda ga stresu strujom i uriniraju po njemu", prisjeća se al-Kaisi, koji je ostao invalid, svog stravičnog iskustva iz Abu Graiba: "Nikad neću moći zaboraviti elektrošokove. Gotovo sam osjećao kao da mi vatra izlazi kroz oči."

Ne mogu se okupati jer se sjećam waterboardinga

"Uzeli bi metlu, slomili je i na silu penetrirali nečije intimne dijelove tijela, što bi prouzročilo krvarenje i kirurške operacije bi bile potrebne. Vidio sam dijete koje su silovali ispred njegovog oca", nastavlja al-Kaisi, kroz suze se prisjećajući ovih trauma. 

"Mislim da je ono što se dogodilo u Iraku bila golema pogreška. Slomila je našu psihu. Mnogo smo patili. Do danas se ne mogu tek tako okupati u svojoj kupaonici jer se prisjećam gušenja vodom (tzv. waterboarding). Još uvijek imam noćne more i patim i fizički i psihološki, kao da je to bilo jučer.''

Pročitajte više