Sjedinjene Države bi mogle smanjiti vojnu nazočnost u Europi

ZAPOVJEDNIK američkih snaga u Europi rekao je u ponedjeljak kako Pentagon razmatra smanjenje broja svojih vojnika i baza u Europi.

Pentagon razmatra zatvaranje ili smanjenje baza, koje su sada većinom u Njemačkoj, uz istodobno otvaranje manjih baza u istočnoeruopskim zemljama kao što su Mađarska, Rumunjska, Poljska i Bugarska.

General James Jones, zapovjednik američkih snaga u Europi, rekao je kako bi se Pentagon mogao okrenuti od velikih baza s velikom koncentracijom vojnika na Europu kao polazište za krizna žarišta u svijetu, na primjer koristiti baze u istočnoj Europi za brzo premještanje snaga prema Bliskom istoku, Africi ili Aziji.

U reformi koja bi mogla označiti najtemeljitije promjene američke vojne nazočnosti u Europi od Drugog svjetskog rata djelomično se želi kazniti Njemačku jer nije dala potporu američkom napadu na Irak, i nagraditi istočnoeuropske koje su ga podržale, ali je glavna ideja učiniti američku vojsku što fleksibilnijom i pokretljivijom.

Sjedinjene Države u Europi imaju 112.000 vojnika i 499 postrojenja, od kojih 68.000 u Njemačkoj, 12.000 u Italiji i 10.000 u Velikoj Britaniji.

Među ostalim razmatra se mogućnost da se dvije kopnene divizije, koje broje od 15.000 do 20.000 vojnika u Njemačkoj zamijene s dvije brigade koje broje od 3.000 do 5.000. Baza Ramstein, američko zrakoplovno središte, vjerojatno bi preživjela promjene, kaže general Jones.


Pročitajte više