Sjednica Središnjeg pripremnog povjerenstva Druge sinode Zagrebačke nadbiskupije

Središnje pripremno povjerenstvo Druge sinode Zagrebačke nadbiskupije održalo je danas, pod predsjedanjem zagrebačkog nadbiskupa kardinala Josipa Bozanića, svoju četvrtu sjednicu, na kojoj je bilo riječi o prikupljanju prijedloga tema za buduću sinodu. L

Pozdravljajući nazočne u Nadbiskupskom dvoru u Zagrebu, kardinal Bozanić je rekao kako je završena prva faza nadbiskupijskog savjetovanja tijekom koje su prikupljeni prijedlozi raznih skupina vjernika o pitanjima i temama buduće sinode, priopćeno je iz Ureda zagrebačkoga nadbiskupa za odnose s javnošću.

U tijeku je obrada prijedloga te slijedi izrada radnih materijala o kojima će se vjernici očitovati i ta će njihova promišljanja ući u građu za samu sinodu, istaknuo je kardinal.

Tajnik Sinode Tomislav Markić izvijestio je kako je do sada zaprimljeno 1747 spisa s prijedlozima, podsjetio je na aktivnosti u svrhu animiranja i promoviranja Sinode, a posebno je istaknuo zauzetost skupine volontera u obradi prijedloga.

Rezultati obrade pokazali su iznimno visok odaziv ženskih kontemplativnih samostana, crkvenih visokoškolskih ustanova te crkvenih udruga i pokreta, zajednica mladih i bogoslova. Prijedlozi župnih vijećnika i vjeroučitelja grupirali su se, kako je izviješćeno, oko sedamnaest tema, među kojima su caritas, odnos laika i svećenika, kultura - država - društvo, sakramenti, socijalni nauk crkve itd. Posebno je upozoreno na činjenicu da se velik broj visokoobrazovanih vjernika uključio u proces nadbiskupijskog savjetovanja.

Radom voditelja skupina, koje će obraditi pitanja vezana uz teme proizašle iz pristiglih prijedloga, koordinirat će pomoćni biskupi Josip Mrzljak i Vlado Košić.

Na današnjoj sjednici prihvaćen je Himan (svečana pjesma) Sinode, koju je priredio dr. Ivan Šaško. Sljedeća sjednica Središnjeg pripremnog povjerenstva, vrhovnog tijela Sinode, održat će se 6. listopada ove godine, kaže se, među ostalim, u priopćenju.

(Hina) xpp yjn

Pročitajte više