SJEDNICA VLADE Plenković odbio ostavku Krstičevića, otkriven uzrok požara koji je zapalio Split

Foto: FAH

JUTROS je održana sjednica vlade, a glavna tema bili su katastrofalni požari koji su harali Dalmacijom posljednjih nekoliko dana.

Premijer Plenković je komentirao ostavku ministra Krstičevića, za koju je rekao da ju odlučno odbija te je kritizirao izjavu predsjednice koja je "pogodila ministra".

Ravnatelj DUZS-a Dražen Lozančić je, pak, rekao kako je bilo propusta u izvješćivanju državnog vrha od strane Centra 122.

Požare su prokomentirali svi ministri, pa i ministar Božinović koji je dao preliminarno izvješće u kojemu je zaključeno kako je požar kod Splita uzrokovao žar ili otvoreni plamen.

Tijek sjednice:

11:39 Zaključnu riječ o ovoj temi dao je premijer koji je rekao kako je očito da vlada upravlja krizom.

"Možemo reći da krizom upravljamo mi, a ne ona nama", poručio je.

11:35 Ministar pravosuđa je rekao kako je zahvalan na zakonu i da ne zna kako bi situacija izgledala da nije bilo tog zakona.

"Ciljevi ovog zakona su bitno drugačiji od ciljeva stečajnog zakona. On je donio jednu bitnu stabilnost", poručio je.

11:33 Nastavio je ministar Tolušić koji je dodao da smatra kako bi šteta bila puno veća da se još čekalo na donošenje Lex Todorića.

11:10 Prva je govorila ministrica Dalić koja je izvijestila o prva tri mjeseca rada izvanredne uprave.

Rekla je da se krizom u kompaniji nije moglo upravljati postojećim zakonima te kako je stoga donesen Lex Todorić i dodala je kako je vlada konstantno upozoravala vlasnika i koncern da moraju prionuti na rješavanje problema.

11:00 Premijer je prešao na drugu točku dnevnog reda, a to je stanje u Agrokoru, za koji je rekao da vjeruje kako se uspjelo stabilizirati stanje.

10:55 Riječ je preuzeo premijer koji je još jednom zahvalio svima koji su sudjelovali u gašenju požara i obavijestio vladu kako je proglašena elementarna nepogoda.

"Obaviješten sam kako je proglašena elementarna nepogoda", rekao je.

"Ono što je možda u medijskom brzom svijetu važno je i krizno komuniciranje. Vidim da nas mediji love za svaku riječ i zlonamjerno interpretiraju.To možda je nečije pravo ali je zlonamjerno. Žao mi je i da je predsjednica dala izjavu koja se odnosila na dinamiku angažmana vojske koja je pogodila ministra obrane, ali ja čvrsto ostajem pri stavu da odbijam njegovu ostavku", rekao je.

"Svakako je potrebno bolje komuniciranje", poručio je premijer.

10:50 Riječ je preuzeo ministar rada, Marko Pavić, koji je govorio o pitanju regresa kod vatrogasaca i decentralizaciji i zaključio kao će se nelogičnosti rješavati.

"Nelogičnosti ćemo rješavati kroz izmjene zakona o vatrogastvu", poručio je ministar.

10:48 Riječ je preuzeo ministar Marić koji je poručio kako je vatrogastvo decentralizirano kada govorimo o fiskalnoj i funkcionalnoj decentralizaciji.

10:45 Državni tajnik Ivić preuzeo je riječ umjesto ministra Krstičevića koji nije došao na sjednicu.

"Na inicijativu ministra obrane i načelnika glavnog stožera dio snaga je prebačen u vojarnu u Splitu u noći s ponedjeljka na utorak", započeo je i dodao kako je ukupno izmješteno 390 pripadnika oružanih snaga te noći.

Kaže kako je jučer bilo njih 596, uz dva kanadera, 3 air-traktora i pet protupožarnih aviona.

10:41 Ministar Tolušić je preuzeo riječ. Rekao je kako se kroz mjeru 5.2 za koju će natječaj izići kroz 10-ak dana moći isfinancirati nastala šteta. "

Mjera iznosi 20 milijuna eura, a ako to ne bude dovoljno može se povećati do 50 milijuna. Radi se o mjeri na poljoprivrednim površinama, a za čiju se dostupnost mora proglasiti elementarna nepogoda", rekao je ministar i dodao kako je razumio da će se elementarna nepogoda proglasiti još danas.

10:19 Riječ je preuzeo Dragan Lozančić, ravnatelj DUZS-a koji je izvijestio o požaru koji se proširio iz Crne Gore. Rekao je kako su kanaderi na terenu te kako se gasi požar.

Lozančić je istaknuo nedovoljno dobru komunikaciju prema predsjednici, kao i prema vladi. Rekao je da Centar 112 nije najbolje informirao državni vrh oko požara

Rekao je ipak kako se ne može govoriti o tome da je sustav ili zakazao ili kako je sve bilo dobro nego kako je istina negdje u sredini. Kaže kako smo bliže uspješnoj priči.

"Spašeno je 1000 kuća i spriječena je jedna velika tragedija s obzirom na situaciju na terenu. Situacija se mijenjala iz sata u sat. Naši se kanaderi s ovim požarom u okolici Splita nisu mogli boriti pa su reagirali na ostalima", poručio je.

10:18 Riječ je preuzeo ministar Božinović.

Dao je preliminarno izvješće PU splitsko-dalmatinske.

"Što se tiče starih i nenaseljenih kuća izgorjelo ih je 13, 18 automobila, 4 teretna vozila i jedno djelomično, kontejnera i maslinika 11, plastenika 2 i jedan staklenik. O svemu će još precizno izvješće donijeti stožer na čelu sa županom Bobanom", rekao je i progovorio o uzroku požara.

"Iskoristio bih prigodu i kazao da je izvršenim očevidom i obavljenim obavijesnim razgovorima sa svjedocima centar požara lociran u mjestu Tugare. Prema mišljenju inspektora za zaštitu od požara i vještaka iz centra za zaštitu od požara možemo isključiti iskrenje iz dalekovoda kao uzrok. Zaključak je da je uzrok požara otvoreni plamen ili žar", poručio je ministar.

Dodao je kako su djelatnici PU splitsko-dalmatinske kako bi se otkrili eventualni počinitelji te kako je i dalje nekoliko službenika na mjestu gdje je izbio požar.

10:10 Premijer je na početku sjednice rekao kako se ispričala ministrica Pejčinović-Burić koja je na sastanku s Federicom Mogherini te kako će se naknadno sastati s ministrom Krstičevićem.

Komentirao je požar u Dalmaciji i zahvalio svima koji su sudjelovali u gašenju, posebno ministrima Krstičeviću i Božinoviću. Zaključio je kako je uložen veliki napor i kako je važno da nije bilo smrtnih slučajeva te je poručio kako je nekoliko kuća nagorjelo.

Posebno je zahvalio pilotima kanadera koji su doprinijeli gašenju požara.

10:05 Na sjednici se nije pojavio ministar Krstičević.

10:00 Na Markovom trgu se novinarima obratio i Ante Ramljak koji je o situaciji u Agrokoru došao izvijestiti premijera i vladu. Ramljak je rekao kako je zadovoljan stanjem u Agrokoru.

"Mislim da sve ide prema planu", poručio je.

"Vrijeme i turistička zna nam idu na ruku, rast kompanija poput Leda i Jamnice je značajan i tu vidimo pozitivne pomake. Za Konzum još čekamo dodatno restrukturiranje do kraja godine", rekao je Ramljak.

09:45 Ministri su se počeli okupljati pred sjednicu vlade te su neki od njih prokomentirali ostavku ministra Krstičevića.

Medved je novinarima rekao kako Medved je rekao kako cijeni svojega kolegu i kako radi dobar posao u ministarstvu.

"Cijenim svaku njegovu odluku koju donese, mi smo prijatelji, kolege generali i naglašavam da sve ono što radi u okviru Ministarstva obrane ima iznimno veliko značenje", poručio je.

Ostavku je komentirao i ministar Marić koji je rekao kako bi volio da Krstičević ostane ministar.

"Volio bih da i dalje sjedi na vladi pored mene, mi smo cimeri. Ne bih ništa prejudicirao, to nije jednostavna situacija, ali ja ću mu ovim putem dati podršku", poručio je.

 

Pročitajte više