Ako DORH to zatraži, policija će postupati protiv Bačića!

GLAVNI tajnik HDZ-a Branko Bačić danas je na konferenciji za novinare otvoreno kazao kako je znao za isplate u gotovini koje je vršila bivša blagajnica HDZ-a Branka Pavošević. Isprva je, kaže on, mislio da je to legalno, ali kada je shvatio kako se radi o nezakonitoj raboti odmah je, tvrdi, tražio da se stopiraju takve isplate.

> Bačić je znao da HDZ-ova blagajnica vrši isplate u gotovini: "Mislio sam da je to zakonito"

Istražnim organima, međutim, ništa nije prijavio. Iako se radi o članu stranke koja se busa u prsa svojom borbom protiv korupcije, nakon otkrivenih ilegalnih uplata i isplata, nastao je apsolutni muk. Poznatog odvjetnika Zvonimira Hodaka to nimalo ne čudi.

"Veliki problem je upravo taj što Dorh radi selektivno. On unaprijed ima mig ili nema da nekoga goni ili ne goni. Davno je već u javnost izašlo da je Sanader rekao Kosorici da izbore ne može dobiti legalnim sredstvima, te da kod Bačića ima iznos od 300.000 eura i 2.200.000 kuna i neka ih iskoristi za izbore. Bačić je držao taj novac tri, četiri mjeseca i kada je počela frka s Fimi-medijom taj je novac odnio u Dorh. Već tada je Dorh trebao poduzeti te korake protiv Bačića koji je kod sebe četiri mjeseca držao ilegalni novac", podsjeća Hodak.

Komentirajući HDZ-ovu aferu s crnim fondovima kazao nam je kako je "čisto naivno i utopistički vjerovati da će narod povjerovati da nitko ništa nije znao i da je sve radio Sanader na svoju ruku". Mislim da Pavošević ne izmišlja i da govori istinu, u cilju svoje obrane", zaključuje Hodak. 

Borovec: Policija će postupati, ako to bude stav DORH-a

Je li Branko Bačić ili netko drugi iz redova HDZ-a prijavio ilegalnu isplatu u gotovini iz crnih fondova, upitali smo i glasnogovornika MUP-a Krunoslava Borovca.


"Prema novom Zakonu o kaznenom postupku, ne smijemo odgovoriti ni na jedno pitanje koje se odnosi na istrage u tijeku", poručio je kratko Borovec.

Stupanjem novog Zakona o kaznenom postupku od 1. rujna, MUP ima puno lakši posao s medijima. Za sve istrage u tijeku, tj. za većinu onoga što interesira javnost, policija može, zapravo mora, uskratiti informaciju. Ovog puta na sreću Branka Bačića i HDZ-a, jer su u vladajućoj stranci sve zataškavali dok blagajnica Pavošević nije propjevala pred USKOK-om.

Borovec je ipak morao odgovoriti na pitanje hoće li policija postupati po današnjim Bačićevim izjavama gdje  eksplicitno priznaje da je znao za crne fondove, a to nije prijavio.

"Policija će postupati, ako to bude stav DORH-a", kazao je Indexu glasnogovornik MUP-a.

Drugim riječima, na kraju će odluka o tome treba li istraživati Bačićevu eventualnu kaznenu odgovornost zbog zataškavanja prljavog novca za kampanju, donijeti Mladen Bajić.

DORH je zasad bez komentara.

Pročitajte više