Sjeverna Irska: Prvo uhićenje u obnovljenoj istrazi Krvave nedjelje

Screenshot: YouTube

ŠEZDESETŠESTOGODIŠNJI bivši britanski vojnik uhićen je u utorak u vezi s ubojstvom 13 rimokatoličkih aktivista za građanska prava u Sjevernoj Irskoj počinjenim prije više od 40 godina, priopćila je u utorak sjevernoirska policija.

Ovo uhićenje prvo je u obnovljenoj istrazi o Krvavoj nedjelji u Londonderryju, gdje su britanski vojnici u nedjelju, 30. siječnja 1972. pucali na prosvjed, koji se održavao bez dozvole, i pritom ubili 13, a ranili 14 osoba, od kojih je jedna kasnije preminula.

Sve su žrtve bile nenaoružani katolici, što je taj događaj pretvorilo u jednu od najzloglasnijih epizoda tijekom 30 godina nasilja u Sjevernoj Irskoj, koja je učvrsdtila nepovjerenje katolika spram vlasti i navela desetke ljudi da se pridruže nasilnoj kampanji IRA-e protiv britanske vlasti.

Početak "nove faze"

Uhićenje je početak "nove faza u opsežnoj istrazi, koja bi mogla potrajati neko vrijeme", izjavio je glavni inspektor Ian Harrison, koji vodi istragu, ponovno pokrenutu 2012.

Britansko ministarstvo obrane priopćilo je da je upoznato s činjenicom da je bivši vojnik uhićen u vezi s tom istragom, ali da bi svaki komentar bio neumjestan.

Istraga zaključena 2010. - najduža i najskuplja u povijesti britanskog pravosuđa - utvrdila je da nema opravdanja za ubojstvo civila te da oni nisu predstavljali prijetnju. Nakon rezultata te istrage britanski premijer David Cameron ispričao se za Krvavu nedjelju.

Vojnicima koji su dali svoje iskaze u istrazi zajamčena je anonimnost.

Mirovni sporazum iz 1998., sklopljen nakon što je ubijeno više od 3.600 ljudi, uglavnom je okončao sukob između katolika, koji su željeli jedinstvenu Irsku, i unionista, većinom protestanata, koji su željeli da Sjeverna Irska ostane dijelom Ujedinjenog Kraljevstva.

Pročitajte više