Sjeverna Koreja ispalila novi projektil: "SAD-u i saveznicima odgovorit ćemo žešće"

Foto: EPA

SJEVERNA KOREJA ispalila je novu balističku raketu te upozorava da će još "snažnije odgovoriti" na napore SAD-a u ojačavanju svoje prisutnosti u regiji. Sjeverna Koreja izvela je rekordan broj takvih testova ove godine, a također je nedavno ispalila stotine topničkih granata u more dok su Južna Koreja i Sjedinjene Države organizirale vježbe, od kojih su neke uključivale i Japan.

Vojska Južne Koreje priopćila je da je balistički projektil lansiran iz grada Wonsana na istočnoj obali Sjeverne Koreje, piše Reuters.

Reakcija na trilateralni summit

Najnovije lansiranje uslijedilo je manje od dva sata nakon što je sjevernokorejski ministar vanjskih poslova Choe Son Hui oštro osudio nedjeljni trilateralni summit Sjedinjenih Država, Južne Koreje i Japana, tijekom kojeg su čelnici kritizirali sjevernokorejsko testiranje oružja i obećali veću sigurnosnu suradnju.

Na razgovorima je američki predsjednik Joe Biden ponovno potvrdio predanost jačanju proširenog odvraćanja i obrani dvaju azijskih saveznika "cijelim rasponom sposobnosti", uključujući nuklearno oružje. Choe je rekao da "ratne vježbe za agresiju" tri zemlje nisu uspjele obuzdati Sjever, već bi radije same sebi donijele "ozbiljniju, realniju i neizbježniju prijetnju".

"Što je SAD gorljiviji u 'pojačanoj ponudi proširenog odvraćanja' svojim saveznicima i što više intenzivira provokativne i blefirajuće vojne aktivnosti... to će vojna protuakcija DNRK biti žešća", rekla je Choe u izjavi koju je prenijela službena novinska agencija KCNA.

Pročitajte više