Sjeverna Koreja nasmijala svjetske znanstvenike tvrdnjom da je stvorila nuklearnu fuziju



SJEVERNA Koreja je objavila da je uspješno pokrenula nuklearnu fuziju u svrhu proizvodnje energije, no svjetski su nuklearni znanstvenici tu tvrdnju Pjongjanga dočekali s podsmjehom, prenosi Reuters.

Nuklearna fuzija je, naime, proces istovjetan onome koji se događa na suncu, a događa se u trenutku kada se dvije atomske jezgre spajaju kako bi stvorile teži element, oslobađajući pritom goleme količine energije. Izvođenje tog procesa u laboratorijski kontroliranim uvjetima izuzetno je složen proces koji već desetljećima neuspješno pokušavaju izvesti znanstvenici u mnogo bogatijim zemljama svijeta i sa daleko skupljom tehnologijom od one koju posjeduje Sjeverna Koreja, te je to razlog zbog čega je izjava o navodno uspješno provedenom eksperimentu dočekana sa golemom sumnjom. 

S tehnologijom starom 60 godina izvođenje eksperimenta bi bilo ravno čudu

U proteklim je godinama nekoliko znanstvenika izjavljivalo kako su uspješno proizveli "umjetna sunca", odnosno neograničene izvore jeftine energije uz pomoć nuklearne fuzije, no te su se tvrdnje kasnijim eksperimentima i provjerama pokazale netočne.  

Stoga je tvrdnja o uspješnom pokusu Sjeverne Koreje naišla na sumnje znanstvenika, ali i podsmjeh, jer je Sjeverna Koreja vrlo siromašna i izolirana zemlja koja zbog zastarjele tehnologije i ograničenih izvora energije ne može proizvesti dovoljno struje niti za osvjetljavanje zemlje. Zemlja, doduše, posjeduje jednu nuklearnu elektranu zastarjelog sovjetskog tipa, koja koristi tehnologiju iz 50-ih godina prošloga stoljeća, te bi uspješno provođenje eksperimenta nuklearne fuzije u tim uvjetima bilo ravno čudu.

No državna agencija u Pjongjangu je priopćila da je "umjetno sunce" proizvedeno u čast rođendana "velikog vođe" Kim Il-sunga, koji je pod nazivom "Dan Sunca" veliki državni praznik u Sjevernoj Koreji. Kim Il-sung je umro 1994. godine, a na mjestu prvog čovjeka te siromašne autokratske države naslijedio ga je njegov sin Kim Jong-il.

Pročitajte više