Sjeverna Koreja traži milijune za liječenje studenta kojeg su zatočili. Umro je

Screenshot: YouTube

SJEVERNA KOREJA želi 2 milijuna dolara za liječenje američkog studenta Otta Warmbiera koji je bio u komi prije smrti, piše BBC.

Korejci su Amerikancima poslali i račun kojim traže novac. Jedan bivši službenik američkog Državnog tajništva rekao je da SAD nikad nije platio niti je namjeravao platiti tih 2 milijuna dolara.

Podsjetimo, Warmbier je zbog uzimanja propagandnog plakata iz hotela bio uhićen u zračnoj luci u Pjongjangu dok se pripremao za napuštanje Sjeverne Koreje.

Zatim je u toj zemlji osuđen na 15 godina prisilnog rada i bio je zatočen 17 mjeseci, od siječnja 2016. do lipnja 2017. godine. U SAD je vraćen u komatoznom stanju nakon čega je ubrzo preminuo. Imao je 22 godine.

Njegovi roditelji tvrdili su da su ga Korejci mučili

Njegovi roditelji tvrdili su da je mučen i da su mu zubi obrađivani kliještima. Patologinja je kazala kako nije bilo takvih znakova niti je bilo prijeloma kostiju. Uočeni su ožiljci od kojih je najveći na desnom stopalu.

Sjeverna Koreja tvrdila je da su njegovi zdravstveni problemi posljedica botulizma i uzimanja tablete za spavanje i odbacila je tvrdnje o mučenju.

Uzoran mladić

Warmbier je odrastao u Cincinnatiju u obitelji s troje djece.

Upisao se na Sveučilište u Virginiji gdje je bio izvrstan student te pohađao semestar u Londonskoj školi ekonomije i proputovao Europu. Dobio je mnoge poslovne ponude prije nego je diplomirao, ali se odlučio za još jednu, posljednju avanturu.

Pročitajte više