Sjevernokorejsko izaslanstvo stiglo u Južnu Koreju, prvi put u četiri godine, predvodi ga popularna pjevačica

Foto: Hina

SJEVERNOKOREJSKO izaslanstvo doputovalo je u nedjelju u Seul da pregleda borilišta i pripremi kulturne manifestacije predviđene za Zimske olimpijske igre, što predstavlja prvi posjet Jugu dužnosnika Pjongjanga u četiri godine.

Južnokorejske TV postaje prikazale su skupinu od sedam osoba kako u autobusu prelaze granicu između dviju zemalja prije nego stižu na kolodvor u Seulu sat vremena kasnije.

Okruženo stotinama agenata južnokorejske policije, izaslanstvo je viđeno kako izlazi iz autobusa prije ulaska u vlak u pravcu grada Gangneunga, na istoku zemlje, jednog od mjesta događanja OI-ja (9. - 25. veljače) uz Pjongčang.

Skupinu predvodi Hyon Song-Wol, pjevačica Moranbonga, vrlo popularne ženske pop skupine u Sj. Koreji.

Hyon, prethodno poznata kao djevojka prvog čovjeka Sj. Koreje Kim Jong-una, popela se u vlak ne obraćajući se novinarima prisutnima na kolodvoru.

Radi se o prvom posjetu Jugu sjevernokorejskih dužnosnika od dolaska, u svibnju, na čelo J. Koreje Moon Jae-In, izabrana zalažući se za nastavak dijaloga sa Sjeverom.

Do posjeta dolazi dva tjedna nakon što je Sj. Koreja pristala sudjelovati na Zimskim olimpijskim igrama u prvim međukorejskim pregovorima u dvije godine.
 

Pročitajte više