Analitičar Igor Tabak za Index otkriva što stoji iza nuklearnih testova u Sjevernoj Koreji

Foto: FaH, Shutterstock

NAJNOVIJI nuklearni pokus koji je provela Sjeverna Koreja ne znači neposrednu opasnost od rata, ali s obzirom na izoliranost zemlje i nepredvidivost Kim Jung Un-ovog režima, ta država ostaje trajna opasnost za globalni mir, rekao je Igor Tabak, analitičar portala Obrana i sigurnost – Obris, za Index.hr.

"Odnos između Koreja periodički eskaliraju, što je često povezano s državnim praznicima, rođendanima sadašnjeg i bivših vođa, te velikim partijskim kongresima. Krizne situacije sličnu dinamiku imale su i prije nego što je Sjever razvio nuklearne kapacitete. Danas su svoj Dan osnutka, tj. 68. godišnjicu osnutka Narodne demokratske republike Koreje, obilježili ovim testiranjem. To ne znači da se spremaju za nuklearni sukob u dogledno vrijeme, ali Pyongyang je nepredvidiv, i uvijek će predstavljati opasnost za sve oko sebe."

U slučaju da se Kim Jung-Un odluči za otvoreni vojni sukob u najvećoj opasnosti su njegovi južni susjedi, ali ni SAD ne mogu biti mirne, smatra Tabak.  

"Poznato je da režim u Pyongyangu raspolaže projektilima koji mogu doseći obale Aljaske. Sjeverna Koreja postepeno isprobava sve naprednije projektile, i vidljivo je da brzo napreduju u razvoju te vrste oružja", kaže Igor Tabak. "Jasno je da će na kraju doći i do interkontinentalnog nosača. Veliko je pitanje koliko će takvi projektili biti pouzdani, a tu je i problem minijaturizacije bojevnih glava. Kratkoročno gledano, kontinentalni dio SAD-a nije u opasnosti, ali prije ili kasnije razvit će i tu sposobnost, te imati još više opcija za ucjenjivanje međunarodne zajednice."

Sjever ne može sam protiv svih

Ako do rata ipak dođe, nemoguće je predvidjeti koliko će sukob trajati i kako će završiti, smatra Tabak, ali prednost ipak daje Južnoj Koreji.

"Sjeverna Koreja ima golemu vojsku, no posljednjih desetljeća ozbiljno je zaostala za jugom po pitanju modernizacije. Oba društva su vrlo militarizirana, ali iz Seula stoje SAD, koje kao ni u slučaju prvog Korejskog rata 50-ih godina prošlog stoljeća neće bliske saveznike ostaviti da sami izlaze na kraj s agresivnim sjevernim susjedom", rekao je Tabak za Index.hr.

Analitičar Obrisa smatra da veze Sjeverne Koreje i Kine više nisu čvrste kao za vrijeme prvog Korejskog rata prije više od 70 godina, te da Kim Jong-Un ne može računati na bezuvjetnu podršku Pekinga.

"Sjeverna Koreja je zadnjih godina više puta zadnjih godina kretala po svom, pa čak i ucjenjivala Kinu, baš kao i ostale svoje susjede. Nisam siguran da bi Kina spremno priskočila upomoć režimu iz Pyongyanga", kaže Tabak.

Ipak, brutalni režim je daleko od pada, a problem Sjeverne Koreje neće nestati sam od sebe

"Kim Jong-Un je započeo neke manje reforme, riješio se protivnika iz redova vlaste stranke, i sve to jača otpornost režima. Problemi su brojni, a najveći su redovite nestašice hrane, ali i najnovija nuklearna testiranja pokazuju da Sjeverna Koreja uspijeva smoći dovoljno sredstava za ozbiljna ulaganja u razvoj tehnologije. To znači da je vlast još uvijek dovoljno sigurna u čvrstu kontrolu nad stanjem u zemlji. Moja je procjena da režim u skorije vrijeme neće biti srušen iznutra", zaključio je Igor Tabak za Index.hr

Pročitajte više