Skandal u Strasbourgu oko izjave o Srebrenici

U BOSANSKOHERCEGOVAČKOM izaslanstvu u Parlamentarnoj skupštini Vijeća Europe u utorak se u Strasbourgu dogodio raskol nakon što je zastupnik Sead Avdić zahtijevao od ostalih članova izaslanstva izjašnjavanje o tekstu deklaracije kojom bi osudili zločin u Srebrenici, a koju je bez konzultacija s ostalima sačinio sam Avdić, izvješćuju banjalučke "Nezavisne novine" od srijede.

S obzirom da nije prethodno obavijestio ostale delegate o pripremi tekst deklaracije, srpski predstavnici odbili su podržati Avdićev prijedlog.

Član parlamentarnog izaslanstva BiH koje nazoči zasjedanju Parlamentarne skupštine Vijeća Europe (iz Republike Srpske) Tihomir Gligorić optužio je Avdića da je izazvao skandal lobirajući za potpise potpore kod zastupnika iz drugih država, dok se istodobno članovi izaslanstva BiH ne mogu suglasiti o tekstu.

Gligorić je rekao da su srpski predstavnici u izaslanstvu BiH "iznenađeni i zatečeni" Avdićevim potezom, jer je pripremio vlastitu deklaraciju bez dogovora s ostalim članovima izaslanstva dodajući da "Avdić nije najavio da će bilo što predložiti" te da je "neprimjereno ovako osjetljive stvari razmatrati uz doručak ili večeru, kako nam je predlagao". Prema njegovim riječima, ostali članovi izaslanstva nisu na to pristali, a tekst deklaracije osude zločina u Srebrenici pitanje je koje zaslužuje posebnu pažnju i timski rad.

Sead Avdić odbacio je sve optužbe navodeći da nije želio favorizirati nijedan narod u BiH i izrazio očekivanje da će deklaracija ipak biti usvojena, iako zasad ne postoji koncenzus u bosanskohercegovačkom izaslanstvu.

Predsjednik Parlamentarne skupštine Vijeća Europe Rene van der Linden najavio je da će do konca zasjedanja biti razmatrana deklaracija o Srebrenici. Riječ je o dokumentu kojim se osuđuju zločini počinjeni na području ove općine između 10. i 19. srpnja 1995. godine kada su pripadnici vojske i policije Republike Srpske ubili u Srebrenici oko osam tisuća Bošnjaka.


Pročitajte više