Skandal: Za pohotnog franjevca DORH traži pritvor, a policija nije utvrdila elemente kaznenog djela

OPĆINSKO državno odvjetništvo u Splitu zatražilo je istražne radnje protiv franjevca osumnjičenog da je zlorabio položaj kako bi seksualno iskoristio dvije maloljetnice, što se inače kažnjava sa do pet godina zatvora. Osim istrage, traži se pritvor. Državno odvjetništvo, naime, strahuje da osumnjičenik ne bi nastavio s kaznenim djelima, a pribojavaju se i utjecaja na svjedoke.

Iznenadni obrat

Ovo predstavlja značajan obrat u slučaju. Policija, naime, prošli tjedan uopće nije utvrdila postojanje elemenata kaznenog djela kod župnika! Tek su Državnom odvjetništvu poslali izvješće sa prikupljenim dokazima, koji ih, eto, nisu uputili na postojanje osnovane sumnje. Premda u policiji tvrde da su sve radili u koordinaciji sa Državnim odvjetništvom, čini se da komunikacija nije bila najsjajnija.

Navodno u sklopu kriminalističkog istraživanja slučaja nisu izuzeli ni SIM karticu, već samo mobitel osumnjičenog župnika. To u policiji demantiraju i tvrde da su prikupili sve dokaze. Nejasno je kako onda nisu našli osnovu za prijavu, a Državno odvjetništvo jest?!

Poremećena komunikacija

Nakon evidentno poremećene komunikacije policije i Državnog odvjetništva veliko je pitanje što će sada biti sa zatraženim pritvorom. Osumnjičeni župnik zbrisao je na godišnji odmor. Priča se da je u Italiji. Tamo bi navodno trebao nastaviti pastoralnu službu.

Splitsko-makarska nadbiskupija ogradila se od ovog skandala. Osumnjičeni je, naime, franjevac i za njega odgovara Franjevačka provincija Presvetog Otkupitelja. Nitko nam se nije javio na telefon. Poslali smo im mail i sad čekamo odgovor. Do sad nisu našli shodnim da komentiraju slučaj. 

Pročitajte više