Skandal zbog Berluconijeve izjave pretvorio se u diplomatski spor

TALIJANSKI veleposlanik u Berlinu pozvan je u srijedu u ured njemačkog premijera kako bi saslušao njemački prosvjed nakon što je talijanski premijer Silvio Berlusconi jednog njemačkog zastupnika u Europskom parlamentu usporedio sa zapovjednikom nacističkog logora.

Istodobno je u Rimu njemački veleposlanik pozvan u talijansko ministarstvo vanjskih poslova, gdje je saslušao žalbu talijanske strane zbog "teških i nedopustivih" primjedaba njemačkog zastupnika koje su, navodno, uvrijedile Berlusconija.

Razmjena diplomatskih prosvjeda uslijedila je nakon što je Berlusconi, preuzimajući šestomjesečno predsjedavanje EU-om, izazvao skandal koji je potpuno zasjenio njegovo predstavljanje talijanskih prioriteta tijekom tog perioda.

Izgubivši živce zbog kritika socijalističkog zastupnika iz Njemačke Matina Shulza o navodnom sukobu interesa između njega kao političara i vlasnika brojnih medija, Berlusconi je rekao: "Gospodine Shulz, znam da se u Italiji snima film o nacističkim koncentracijskim logorima. Htio bih vas predložiti za ulogu zapovjednika. Bili biste savršeni."

Berlusconi je pak one zastupnike koji su izrazili negodovanje nazvao "turistima u demokraciji".

Talijanski je premijer ipak nešto kasnije, tijekom sastanka s predstavnicima konzervativne Europske narodne stranke u Strasbourgu pokušao stišati skandal, ispričavši se "ako je povrijedio povijesni senzibilitet njemačkog naroda", ali je odbio ispričati se njemačkom zastupniku.

Predsjednik Europskog parlamenta Pat Cox je priopćio kako su "mnogi zastupnici Berlusconijeve primjedbe osjetili kao veliku uvredu", dodajući kako se nada da će talijanski premijer "ubrzo iskoristiti priliku da razjasni stvari".

Pročitajte više