Škarbnja - potpisan sporazum o izgradnji vodovoda

Na svečanoj sjednici Općinskog vijeća Škabrnje, održanoj u povodu Dana općine i blagdana Svetog Luke, danas je potpisan sporazum o izgradnji istočnog smjera vodoopskrbnog sustava zadarskog zaleđa.

Riječ je o projektu vodovoda od Zelenog Hrasta do Benkovca, a bit će obuhvaćena 23 naselja s ukupno oko 20.000 stanovnika koji danas nemaju vodu. Projektu, vrijednom 160 milijuna kuna, dodan je i vodovod od Sukošana do Gorice.

Sporazum su potpisali ministar poljoprivrede, šumarstva i vodnog gospodarstva Petar Čobanković, ministar mora, turizma, prometa i razvitka Božidar Kalmeta, predsjednik Uprave Fonda za regionalni razvoj Danijel Žamboki, glavni direktor Hrvatskih voda Davorin Androšić, član Uprave Hrvatskih autocesta Milivoj Mikulić i zadarski župan Ivo Grbić.

Projekt je vrijedan 160 milijuna kuna a, kako je rečeno na svečanosti, prvo kopanje počinje krajem ove ili početkom iduće godine. Osim cjevovoda, projekt uključuje crpne postaje, vodospremnik, hidroforsko postrojenje, kao i sustav daljinskog upravljanja kako bi se omogućilo racionalno upravljanje i nadziranje sustava.

Ministar Božidar Kalmeta istaknuo je kako je to povijesni projekt za Ravne kotare i pretpostavka za razvoj toga kraja.

Podsjetio je da je Vlada o gradnji toga vodovoda donijela odluku 13. lipnja ove godine.

Ministar poljoprivrede Petar Čobanković istaknuo je da će vodovod značiti dodatni impuls poljoprivrednoj proizvodnji u Ravnim kotarima, a to će ministarstvo sudjelovati u razvojnim projektima oživljavanja poljoprivrede. Ministar Čobanković pozvao je mještane Škabrnje i stanovnike Ravnih kotara da se uključe u sadnju vinograda i maslina.

Rekao je da je Vlada donijela odluku o prenamjeni brojnih šumskih zemljišta u poljoprivredne, te da će na jednom takvom u blizini Benkovca tvrtka Badel zasaditi 100 hektara vinove loze.

(Hina) xima ydd

Pročitajte više