Škare Ožbolt: Haaški sud vrednuje napore Hrvatske

MINISTRICA pravosuđa Vesna Škare Ožbolt ocijenila je danas da izvješće predsjednika Haaškog suda Theodora Merona pred Općom skupštinom UN-a pokazuje da se nastavlja dobar trend suradnje te da se vrednuje sav napredak koji Hrvatska u tom smjeru poduzima.

"Izvješće Theodora Merona bilo je pozitivno, držim da je bilo objektivno i da predsjednik Haaškog suda cijeni sva ona postignuća koja je Hrvatska napravila u suradnji sa Sudom, na reformi pravosuđa i na prilagodbi svog zakonodavstva zbog mogućeg preuzimanja predmeta sa Suda", kazala je Hini ministrica pravosuđa.

Dodala je kako je iz Meronovog izvješća vidljivo da se osim napretka koji se poduzima zbog što bolje suradnje s Tribunalom vrednuju i koraci poduzeti u reformi pravosudnog sustava.

"Hrvatska je evidentno jedini primjer dobre suradnje i više bih rekla da je ona primjer za sve druge", ustvrdila je Škare Ožbolt.

Na pitanje kada bi se prvi haaški slučajevi mogli naći pred hrvatskim sudovima, ministrica je rekla da o prvom predmetu koji bi trebao doći u Hrvatsku već raspravlja posebno sudsko vijeće Haaškog suda.

"Pitanje je samo kada će sudsko vijeće donijeti odluku o prvom prebacivanju predmeta, a to je slučaj generala Rahima Ademija i Mirka Norca", pojasnila je.

Pritom nije željela nagađati kada bi se to moglo dogoditi, ali je ustvrdila da je odluka "pred samim krajem procedure".

"Prije konačne odluke Hrvatska će biti pozvana da obrazloži službeno svoje stavove, a tu su i prijatelji suda, nezavisni pravni stručnjaci koji će isto tako izvijestiti Sud i odgovarati na pitanja za koja Sud pokaže interes, a vezano za prilagodbe hrvatskog pravosuđa", rekla je ministrica.

Zamoljena da pojasni svoju današnju izjavu da će suradnja s Haagom, kao najveća obveza njenog ministarstva za priključenje Europskoj uniji, biti "odrađena vrlo brzo", Škare Ožbolt je kazala da u odnosima s Haagom nema otvorenih pitanja, izuzev slučaja odbjeglog generala Ante Gotovine.

"Vjerujem da ćemo i to pitanje jednog dana privesti kraju jer dobro surađujemo sa Sudom, a budući će Tužiteljstvo i Sud jednom završiti s radom, Hrvatska čini sve da se to pitanje riješi", kazala je ministrica.

Predsjednik Haškog suda izvijestio je u ponedjeljak Opću skupštinu UN-a da je Hrvatska značajno poboljšala suradnju sa Sudom i pozvao hrvatske vlasti da učine krajnji napor kako bi odbjegli general Ante Gotovina završio u Den Haagu, a govoreći o osposobljavanju pravosuđa u zemljama bivše Jugoslavije za preuzimanje dijela slučajeva ICTY-ja, posebno je pohvalio Hrvatsku.

Meron je Općoj skupštini podnio izvješće o radu Haškog suda te o suradnji Srbije i Crne Gore, Bosne i Hercegovine i Hrvatske s Tribunalom.               

Pročitajte više