Škare Ožbolt: Nema zastare za kazneni progon Jelene Brajše

MINISTRICA pravosuđa Vesna Škare Ožbolt izjavila je danas kako smatra da nema zastare za kazneni progon ravnateljice zagrebačkog Caritasa Jelene Brajše zbog slučaja Brezovica.

"Prema mom mišljenju u ovom slučaju nema zastare, a osnovno kazneno djelo već se procesuira", kazala je ministrica pravosuđa prilikom današnjeg posjeta Pravosudnoj akademiji. Dodala je da se "sada otkriva cijeli niz drugih nepravilnosti i kaznenih djela" za koje se sumnja da su se dogodile u Caritasovom domu za djecu u Brezovici.

"Očekujem da će se slučaj Brezovica što prije rasvijetliti jer je to u interesu i pravne države i hrvatske javnosti te da će se poduzeti cijeli niz drugih mjera kako se slični slučajevi više nikada ne bi događali", istaknula je Škare-Ožbolt.

Posljednjih dana mediji tvrde da Jelena Brajša neće biti procesuirana zbog prikrivanja zlostavljanja u Brezovici jer je od njenih saznanja o tim nedjelima prošlo više od šest godina, zbog čega je nastupila zastara. No, pozivajući se na neimenovane izvore iz policije, dnevni listovi danas pišu da se obrada slučaja Brezovica proširila i na financijsko poslovanje cijelog zagrebačkog Caritasa.

Razlozi proširenja istrage navodno su financijske malverzacije Caritasovih ustanova u Zagrebu, čiji zaposlenici navodno svjedoče o zapošljavanju na crno, preprodaji humanitarne pomoći. Dnevnici navode da posjeduju i dokumentaciju koja potvrđuje tvrdnje neimenovanih zaposlenika Caritasa u kojem se financijska kontrola nije provela više od pet godina.

Pročitajte više