Škegro ljut na Hanfu zbog uzimanja licence: Politički naputak došao im je prije 18 mjeseci

PET DANA nakon što je HANFA na godinu dana zabranila rad njegovoj tvrtki Quaestus Invest, Borislav Škegro nazvao je to rješenje najobičnijim pamfletom, dodavši da je nepravedno, nezakonito, tendenciozno i zlonamjerno.  U priopćenju navodi da je Hanfi prije 18 mjeseci došao naputak za oduzimanje licence, i to "od strane pojedinaca koji su se osjetili ugroženo gubeći svoje političke pozicije".

"Rješenje je motivirano isključivo pokušajem osobnog obračuna i progona članova uprave Quaestus Investa, posebno jednog. S unaprijed postavljenim ciljem oduzimanja licence, pripremano je već dulje vrijeme, te oportunistički tempirano, s obzirom na lako predvidive skorašnje zastoje u punom djelovanju Sabora, Vlade i same Uprave Hanfe. Znakovito je da unatoč navodnom "dugotrajnom, teškom i učestalom" kršenju zakona, Agencija niti jednom nije prekršajno prijavila društvo niti mu je na neki drugi način stavila u izgled najtežu mjeru - oduzimanje licence", stoji u odgovoru Škegrine kompanije.

U Hanfinom rješenju, međutim, stoji nešto sasvim drugo. Škegrina firma je, pojasnila je Hanfa prije pet dana, više računa vodila o interesima Quaestus grupe nego o interesima fonda i njegovih dioničarima. Kao primjer ovakvog poslovanja naveli su ulaganje u Metronet telekomunikacije iz svibnja 2009. godine gdje se, s obzirom na povezanost ta dva subjekta, radilo o sukobu interesa.

Naime, predsjednik uprave Metroneta tada je bio Željko Lukač, jedan od osnivača Quaestusa, a i sam Škegro je bio član Nadzornog odbora telekomunikacijske firme. Također, jedan od većinskih dioničara Metroneta bio je i otvoreni investicijski fond rizičnog kapitala s privatnom ponudom Quaestus Private Equity Kapital.

Iako je Hanfa već tada Quaestusu uputila upozorenje da je takvo trgovanje nedopustivo, u Škegrinoj su firmi ignorirali upozorenja Agencije. 

Škegro je u današnjoj reakciji najavio brojne tužbe, kazavši da se time izlaže dodatnom riziku "progona iz osvete" od strane Hanfe. "Nas neće zastrašiti, bez obzira na velike izvršne ovlasti koje su im zakonima dane", poručio je Borislav Škegro.

Pročitajte više