Skeneri tijela u britanskim zračnim lukama nezakoniti?

SKENERI tijela koji prikazuju cijelo golo tijelo putnika u britanskim zračnim lukama mogli bi biti nezakoniti, upozorilo je britansko Povjerenstvo za jednakost i ljudska prava.

Skeneri su postavljeni u zračne luke Heathrow i Manchester nakon pokušaja atentata u zrakoplovu na liniji Amsterdam-Detroit. Povjerenstvo ocjenjuje da bi se takvo provjeravanje građana moglo kositi za zakonskim propisima o diskriminaciji i ugroziti pravo na privatnost putnika zajamčeno člankom 8. Europske konvencije o ljudskim pravima.

Povjerenstvo je u pismu ministru prometa izrazilo zabrinutost ne samo zbog narušavanja intime građana, nego i zbog selekcije putnika koji će biti skenirani. smatraju da bi to moglo dovesti do diskriminacije određenih skupina ljudi.

"Znamo da se akcije poput provjera na granici, pretresa i skeniranja cijelog tijela poduzimaju s razlogom. Međutim, takva politika bi mogla ugroziti određene skupine ljudi i narušiti odnose u zajednici", rekao je predsjednik Povjerenstva Trevor Phillips za BBC.

Pročitajte više