SKOPJE: SOBRANJE IZGLASALO NOVOG PREDSJEDNIKA VLADE, HARIJA KOSTOVA

Makedonsko Sobranje u srijedu kasno navečer izglasalo je novog predsjednika vlade, nakon što je na nedavnim izborima Branko Crvenkovski izabran za predsjednika države poslije tragične smrti Borisa Trajkovskog.

Glasovanjem samo zastupnika vladine koalicije za novog predsjednika vlade imenovan je Hari Kostov, dosadašnji ministar unutarnjih poslova.

U svojem govoru on je naglasio da će glavne aktivnosti vlade biti provođenje Ohridskog dokumenta, posebno decentralizacija vlasti i nova teritorijalna organizacija lokalne uprave, te reforma sudstva, borba protiv organiziranog kriminala i korupcije i strukturne gospodarske i druge reforme neophodne za integraciju Makedonije u NATO i Europsku uniju.

Sastav vlade ostaje isti, jer, kako je rekao Kostov, rekonstrukcija vlade zahtijevala bi nova dogovaranja koalicije što bi oduzelo previše vremena i zato je imenovan samo novi ministar unutarnjih poslova i to dosadašnji načelnik Uprave za sigurnost i kontraobavještavanje Siljan Avramovski, što je u raspravi prije glasovanja ocijenjeno nezakonitim rješenjem, budući da ustav zabranjuje imenovanje ministra iz redova profesionalnog kadra MUP-a.

U raspravi koja je trajala tri dana oporbeni su zastupnici novom premijeru najviše zamjerili što je najmanje pozornosti u programu vlade posvećeno gospodarstvu i nezaposlenosti koji dobijaju zabrinjavajuće razmjere, a jedino priznanje aktualna je vlada dobila za reforme u obrani.

Prema statističkim podacima rečeno je, industrijska proizvodnja mjesečno pada od 35 do 45 posto, približno isto i u poljoprivredi, naročito stočarstvu, čiji je fond prepolovljen.

Nezaposlenost se popela od 31 na 37 posto, što je rezultat stečaja mnogih poduzeća i otpuštanja. S druge strane, za godinu i pol koliko su na vlasti SDS i DUI vanjski dug je povećan sa skoro jednu trećinu a ništa nije izgrađeno niti se planira gradnja nekog strateškog objekta. Zbog lošeg poslovnog ozračja drastično su smanjena strana ulaganja a sve to stvorilo je veliki manjak u proračunu.

(Hina) xmda ymaš

Pročitajte više