SKOPLJE: ODVJETNIK TRAŽI ODŠTETU ZA UBIJENE PAKISTANCE

Pakistanski odvjetnik Ansar Barni koji zastupa obitelji šestorice Pakistanaca ubijenih 2002. godine u Makedoniji, doputovao je u Skopje kako bi se informirao o istražnom postupku protiv bivšeg ministra unutarnjih poslova Ljube Boškovskog, koji je optužen da je izdao naredbu za ubojstvo.

Odmah nakon što je prije više od mjesec dana Ministarstvo unutarnjih poslova na konferenciji za novinstvo objavilo kako postoje dokazi o krivnji Boškovskog i još četvorice policajaca, pakistanski odvjetnik je najavio da će tražiti odštetu od po dva milijuna dolara za svakog ubijenog Pakistanca i predložio da odšteta padne na teret optuženih za ubojstvo, a ne poreznih obveznika Makedonije.

Istražni postupak protiv bivšeg ministra još traje, no po riječima njegove braniteljice, odvjetnice Jagnule Kunevske upitno je hoće li doći do suđenja jer materijalnih dokaza protiv bivšeg ministra, kako je rekla, nema već postoje samo izjave instruiranih pojedinaca.

MUP Makedonije tvrdi da su Pakistanci bili samo ekonomski emigranti a ne teroristi koji su namjeravali napasti američko i britansko veleposlanstvo u Skoplju, kako je tvrdila bivša makedonska vlada na osnovi snimljenog razgovora Pakistanaca s pripadnicima tzv. Albanske nacionalne armije (ANA).

Ako do suđenja Boškovskom dođe, njemu će se suditi u odsutnosti jer se nalazi u Hrvatskoj a ima i hrvatsko državljanstvo. Hrvatski ministar vanjskih poslova Miomir Žužul je za nedavna boravka u Skoplju izjavio da se Hrvatska mora pridržavati zakona po kojem ne može svojeg državljanina izručiti drugoj zemlji.

(Hina) xmdam ybs

Pročitajte više