Škoro naprasno otkazao intervju. Puhovski: Mora objaviti zdravstveni karton

Miroslav Škoro Foto: Dubravka Petric/PIXSELL

OTKAKO je pjevač Miroslav Škoro, koji je najavio svoju kandidaturu za predsjednika Republike, kratko nastupio u emisiji RTL Direkt kod Zorana Šprajca, nije se moglo vidjeti da sudjeluje u političkim intervjuima. Jučerašnje naprasno otkazivanje dogovorenog intervjua na N1 televiziji opravdao je kombinacijom koncerta koji se odužio te - zdravstvenim razlozima. Uz to, javnost nije mogla doznati ništa detaljnije i konkretnije o tim zdravstvenim razlozima.

Je li Škoro uopće zdravstveno sposoban obnašati dužnost predsjednika Republike, logično je pitanje koje se nameće nakon što je otkazivanje javnog nastupa opravdao zdravstvenim razlozima.

Dapače, to pitanje vrijedi za sve. Trebaju li predsjednički kandidati objaviti svoje zdravstveno stanje ili barem one zdravstvene boljke koje bi tog kandidata ili kandidatkinju mogle ometati u obavljanju dužnosti predsjednika RH?

Puhovski: Nisam siguran da se radi o bolesti

"Meni se čini da bi to bilo logično", smatra politički analitičar Žarko Puhovski. "Ovo što se dogodilo jučer, mislim da je u pitanju samo Škorina trema jer je on samo u stanju davati izjave, nije u stanju odgovarati na pitanja. I sa Šprajcem, koji je bio jako benevolentan prema njemu, imao je poteškoća tako da ja nisam siguran da se tu zaista radi o bolesti", komentirao je Puhovski za Index.

"Međutim, čovjek može u jednom trenutku biti loše ili fizički indisponiran, ali kao kandidat bi morao obavijestiti javnost o svojem zdravstvenom stanju. Mi smo već imali veoma neugodno iskustvo s pokojnim predsjednikom Tuđmanom, čiju su bolest skrivali dok nije bilo jako kasno, i to ima loše posljedice i po život u zemlji, i po samog predsjednika na koncu", kaže politički analitičar Žarko Puhovski.

Do kojih detalja bi predsjednički kandidati trebali ići prilikom objavljivanja svojeg zdravstvenog stanja? "Trebalo bi objaviti opće zdravstvene podatke koji se daju na općim liječničkim pregledima, to treba vidjeti s liječnicima što u to pripada, ali osnovne podatke koji upućuju na njihovu spremnost, prije svega fizičko stanje s obzirom na napore, jer to jesu zaista dosta veliki napori, ne tako veliki kao kod premijera i ministara, ali opet jesu napori, i njihovu sposobnost da to izdrže", odgovara Puhovski.

Što se događa s ljudima koji o nama odlučuju

Naš upućeni politički analitičar primijetio je da se po tom pitanju trenutno mijenja tendencija u Njemačkoj. "Ovih dana smo vidjeli anketu u Njemačkoj u kojoj je velika većina građana izrazila stav da smatraju da gospođa Merkel nema obavezu obavještavati javnost o svojem zdravstvenom stanju jer je to njezina privatna stvar. To je prije nekoliko godina bilo nezamislivo. Dakle, tu se atmosfera mijenja, ali ja mislim da ne treba nasjedati na promjene mode. Ljudi koji o nama odlučuju su toliko važni da bismo trebali znati što se s njima događa", zaključuje Žarko Puhovski.

Pročitajte više