Škot koji je psa naučio nacistički pozdrav mora platiti 800 funti kazne

Screenshot: YouTube

ŠKOT koji je naučio psa nacistički pozdrav i objavio njegove snimke na YouTubeu proglašen je krivim za zločin iz mržnje i mora platiti 800 funti kazne, javlja BBC.


Mark Meechan (30) snimao je psa svoje djevojke, Budu, dok je dizao prednju desnu šapu na izjave poput "Sieg Heil" ili "ubij Židove plinom". Snimka koju je objavio na YouTubeu u travnju 2016. godine pregledana je više od tri milijuna puta, a Meechan je uhićen nedugo nakon objavljivanja.

"Pravo na slobodu govora dolazi s odgovornošću"
 
Meechan je na sudu izjavio da je snimio video kako bi "iziritirao svoju djevojku" Suzanne Kelly (29).

Međutim, sudac Derek O'Carroll rekao je da ne vjeruje kako mu je to bio jedini motiv te zaključio da je snimka "vrlo uvredljiva, antisemitska i rasistička".
 
O'Carroll je izjavio: "Sud je uzeo u obzir slobodu izražavanja, ali pravo na slobodu govora dolazi s odgovornošću." Meechana je opisao kao "inteligentnog mladića koji je znao da je snimka uvredljiva i zašto je uvredljiva".

Kaznio ga sa 800 funti

Sudac koji ga je proglasio krivim i kaznio sa 800 funti rekao je kako je u središtu njegovog videa on sam kako govori "Pobijte Židove plinom" u nekoliko navrata.

"Govorili ste psu 'Sieg Heil' na što ste ga naučili da podigne šapicu kao odgovor. Video prikazuje skup iz Nürnberga te Hitlera uz gromku glazbu. Rekli ste da je video snimljen samo kao šala kako biste uzrujali svoju djevojku i ništa više. Na temelju cjelovitih dokaza zaključio sam kako je video koji ste objavili jako uvredljiv te kako sadrži prijeteće, antisemitske i rasističke materijale", rekao je O'Connell.

Dodao je i kako mu činjenice da tvrdi kako je video snimio kako bi iziritirao djevojku te kako je to samo šala ne idu u prilog.

"Šala može biti jako uvredljiva. Rasistička šala ili uvredljiv dio ne gubi rasističku ili uvredljivu karakteristiku samo zato što onaj tko ju je napravi tvrdi da se samo htio nasmijati", zaključio je šerif. Pas i je njen. Ali uz pomoć cjelokupnih dokaza...zaključio sam kako je video koji ste objavili putem javne mreže za komunikaciju jako uvredljiv i kako sadrži prijeteće, antisemitske i rasističke sadržaje", rekao je šerif.
 

Pročitajte više