Skup potpore za prodaju Sladorane tvrtki Sladorana ESOP

SKUP potpore za prodaju županjske Sladorane ponuđaču, tvrtki Sladorana ESOP d.o.o., koja bi ju privatizirala po modelu tzv. radničkog dioničarstva, održan je danas na glavnom županjskome Trgu, u organizaciji sindikalne podružnice PPDIVa u Sladorani.

Na skupu je bilo nazočno oko 350 radnika Sladorane i stanovnika Županje.

Od Vlade je zatraženo da poništi u ponedjeljak, 6. prosinca, zatvoreni natječaj za kupnju 68,1 posto dionica Sladorane, na koji su se javila četiri ponuđača, među kojima i tvrtka Sladorana ESOP d.o.o, koju su osnovali radnici Sladorane, ili da ponudu radnika ocijeni najprihvatljivijom.

Glavni povjerenik sindikalne podružnice PPDIV-a Sladorane Josip Marjanović rekao je da bi se ta tvrtka "trebala prepustiti radnicima, koji su pokazali da znaju, hoće i mogu raditi".

Županjski gradonačelnik Ivan Grigić istaknuo je na skupu da se Sladorana, nakon sloma Županjske banke, koji je na nju negativno djelovao, oporavila zahvaljujući vjeri radnika i Uprave da se vlastitim snagama mogu izvući iz problema.

Predsjednik Radničkog vijeća Sladorane Slavko Gorupić ocijenio je da model tvz. radničkog dioničarstva "jedini osigurava budućnost našoj djeci".

Radnike i Upravu Sladorane na prosvjednom je skupu podupro i potpredsjednik Hrvatskog sabora i saborski zastupnik SDP-a Mato Arlović.

Hrvatski fond za privatizaciju (HFP), u čijem je vlasništvu 93 posto dionica Sladorane, dosad je proveo dva kruga privatizacije te tvrtke. Po riječima predsjednika Radničkog vijeća Slavka Gorupića, u prvom krugu prodaje 93 posto dionica Sladorane nije bilo zainteresiranih.

U drugom krugu, zatvorenom u ponedjeljak, 6. prosinca, na tržištu je ponuđeno 68,1 posto dionica iz portfelja HFP-a, vrijednih 54,5 milijuna kuna.

Tvrtka Sladorana ESOP d.o.o. ponudila je 55 milijuna kuna, te ulaganje od 191,3 milijuna kuna uglavnom iz sredstava društva te kredita na teret društva.

Glasnogovornik HFP-a Vedran Kukavica, izjavio je pri otvaranju ponuda za kupnju Sladorane, 6. prosinca, kako bi to bilo protivno Zakonu o privatizaciji, po kojem se kupovina dionica ne može jamčiti sredstvima društva koje se prodaje.

Potpredsjednik HFP-a Ivan Gotovac dodao je pak da "u slučaju jednakih ponuda, prioritet pri kupnji imaju zaposlenici".

Uz tvrtku Sladorana ESOP d.o.o. , ponudu za kupnju 68,1 posto dionica županjske Sladorane dali su zajedno tvrtka Žito d.o.o i bračni par Bubalo, te tvrtke Viro d.o. o iz Virovitice i Robić d.o. o. iz Velike Gorice.

HFP je iz prodaje izuzeo 25 posto dionica Sladorene, koje, kako je u ponedjeljak kazao potpredsjednik HFP-a Gotovac, namjerava kasnije prodati radnicima.

Odluku o ponudama Upravni odbor HFP-a trebao bi donijeti do kraja ove godine.

Pročitajte više