Skupština "Jadrana" D.D. iz Crikvenice- odgođeno prihvaćanje predloženih odluka

DIONIČARI hotelijersko-turističkog poduzeća "Jadrana" d.d. iz Crikvenice odgodili su na današnjoj izvanrednoj skupštini prihvaćanje predloženih odluka, među kojima odluku o izmjeni temeljnog kapitala, te odlučili da se do sljedeće skupštine u siječnju 2004. pokuša postići dogovor s radnicima-vjerovnicima o provedbi financijske konsolidacije poduzeća

"Jadran" raznim vjerovnicima duguje oko 270 milijuna kuna, od toga radnicima oko 22 milijuna (s kamatama gotovo dvostruko).

Po riječima predsjednice Uprave Vesne Parat najveći vjerovnici - država i lokalna samouprava - pristali su svoje tražbine pretvoriti u vlasničke udjele odnosno uložiti u dokapitalizaciju poduzeća. S druge strane, oko 600 bivših i sadašnjih radnika uknjiženo je na sve nekretnine poduzeća jer su svoje tražbine za razdoblje od 1995. do 2000. potvrdili sudskim presudama i rješenjima o ovrsi.

Uprava je radnicima ponudila nagodbu po kojoj bi se odrekli dijela duga, dio bi im bio isplaćen u novcu, a dio u dionicama. Konačan dogovor o tome nije postignut, pa će Uprava sljedeći tjedan svim radnicima pojedinačno dostaviti prijedlog nagodba, kazala je Parat. U Upravi smatraju da će morati biti pokrenut stečajni postupak, ako svi vjerovnici ne pristanu na nagodbe.

Po predloženu dnevnom redu Skupština je danas trebala odlučiti o prijedlogu smanjenja temeljnog kapitala kako bi se podmirili ukupni gubitci od 301,2 milijuna kuna. Temeljni kapital trebao je s 506,3 biti smanjen na 157,1 milijun kuna. Predloženo je najprije smanjenje na 140,6, a zatim povećanje za 16,4 milijuna kuna.

"Jadran" d.d. u većinskom je državnom vlasništvu, sastoji se od dvaju turističkih naselja, jednoga kampa i pet hotela, a za tri od njih natječaj za prodaju je u tijeku.

Pročitajte više