Skupština Kosova odgodila odluku o početku dijaloga s Beogradom

SKUPŠTINA Kosova danas je većinom glasova odgodila za idući četvrtak razmatranje zahtjeva kosovske vlade za donošenje političke odluke o početku dijaloga između Kosova i Srbije.

Sve vodeće parlamentarne skupine su se izjasnile za razgovore, ali imaju primjedbe na način pripreme dijaloga i iznijele su suprotna stajališta za razgovore s Beogradom.

Zastupnicima kosovskoga parlamenta najprije se danas obratio premijer Bajram Rexhepi. On je kazao kako njegova vlada nije spremna sudjelovati u dijalogu s Beogradom bez političke odluke Skupštine i bez političkog konsenzusa. Rexepi je naglasio da dokumenti koje je u zadnje vrijeme usvojila srbijanska strana, a koji po njegovu mišljenju odražavaju teritorijalne pretenzije prema Kosovu, još više otežavaju početak dijaloga.

Vodeća parlamentarna skupina Demokratskog saveza Kosova imala je primjedbe na samo izlaganje premijera pred zastupnicima, dok parlamentarna skupina Demokratske partije Kosova traži prethodno donošenje odluke o prijenosu svih potrebnih ovlasti od UNMIK-a na kosovsku vladu kako bi ušli u razgovore s Beogradom. Parlamentarna skupina Alijanse za budućnost Kosova još jednom je ocijenila da u aktualnim političkom okolnostima ne mogu početi razgovori Prištine i Beograda.

Kontaktna skupina i Europska unija zatražile su da Skupština Kosova da podršku kosovskoj vladi za početak dijaloga s Beogradom. Iz New Yorka je stiglo na adresu parlamenta pismo u kojem se potvrđuje da će civilni upravitelj Harri Holkeri predsjedati samo dijelom kosovskoga izaslanstva dok će predsjedajućeg drugog dijela odrediti kosovske institucije.

Predstojeći dijalog Prištine i Beograda, zakazan za 14. listopada u Beču bit će tema razgovora Szrphena Lene, posebnog izaslanika visokog predstavnika EU za vanjsku i sigurnosnu politiku Javiera Solane, koji će se tijekom dana sastati s predstavnicima kosovskih institucija i političkim čelnicima te međunarodnim predstavnicima na Kosovu.

Pročitajte više