Slavenka Drakulić u Guardianu o Sanaderovoj ostavci: Zavladao je duh Franje Tuđmana

"U HRVATSKOJ je zavladao duh Franje Tuđmana", poručuje Slavenka Drakulić putem svoje kolumne u britanskom Guardianu u kojoj je analizirala neočekivanu ostavku Ive Sanadera ističući kako bivši premijer nije želio otkriti razloge povlačenja pa je hrvatska javnost sada prisiljena čitati između redaka.

Europska unija je dalje nego ikad

Vrlo je zbunjujuće, smatra Drakulić, da je najmoćniji čovjek u zemlji preko noći odlučio podnijeti ostavku na sve funkcije bez uvjerljivog objašnjenja. A jasno je da je za to morao imati dobar razlog. "Srećom, u ovim dijelovima svijeta i dalje se sjećamo kako se čita između redaka", piše etablirana novinarka i književnica koja danas živi u Stockholmu sa svojim suprugom, ali i dalje često posjećuje Hrvatsku.

Ivo Sanader je, podsjeća Drakulić, čovjek koji je omekšao javni imidž HDZ-a nakon smrti Franje Tuđmana čije je desničarstvo graničilo s ekstremom, a sve u svrhu ulaska u Europsku uniju. "Međutim, njegov politički plan nije uspio. Upravo suprotno, EU se danas čini dalje nego ikad, a država je duboko u financijskim problemima", kaže Drakulić i pita se napušta li premijer brod koji tone ili se ipak radi samo o političkom manevru sa svrhom povratka na predsjedničkim izborima.

"Sanadera su uništili dečki koji su ga stvorili"

"Među mnogim teorijama, jedan odgovor na pitanje zašto je Sanader podnio ostavku čini se očitim. Dovoljno je pogledati imena ljudi koji su preuzeli stranku nakon njega. Tri muškarca, Ivan Šuker, Andrija Hebrang i Božidar Kalmeta su tuđmanisti, radikalno desno krilo Sanaderove partije. Čini se da je drugi mandat bio fatalan za premijera. Desna frakcija mu je na početku dopuštala da na Hrvatsku stavi europsko lice, ali kasnije su postali nervozni", piše Drakulić i spominje smjenu Vladimira Fabera koji je istraživao korupcijsku aferu u koju je uključen bivši ministar obrane Berislav Rončević. "Nakon što je otišao predaleko, Fabera je očito smijenio Sanader. Ali mnogi drugi članovi HDZ-a tražili su njegovu glavu", napisala je Drakulić.

Najveća Sanaderova greška je, navodi Drakulić u svoj tekstu u Guardianu, što nije uspio demokratizirati vlastitu stranku dok se bavio demokratiziranjem Hrvatske. "Sanader nije uspio pretvoriti HDZ u normalnu europsku konzervativnu stranku. Drugim riječima, dečki koji su ga stvorili su ga i slomili. Možda je Sanader zaboravio prvo pravilo, pravilo pretvaranja. Morate se pretvarati da provodite reforme, dok to zapravo ne radite. Mogli bi se pretvarati da istražujete korupciju, ali ne uhvatiti se stvarno tog problema", kaže Drakulić i zaključuje svoj komentar tvrdnjom da se prijevremeni izbori vjerojatno neće dogoditi, ali čak i ako do njih dođe postoji veliki problem: "Hrvatska nema samo lošu vladu, nego i lošu opoziciju".

Pročitajte više