Slavku Šakiću za zločine u Bugojnu osam i pol godina zatvora

NAGODIVŠI se s tužiteljstvom bivši pripadnik HVO-a Slavko Šakić nepravomoćno je osuđen na osam i pol godina zatvora zbog ratnih zločina nad civilima u Bugojnu, javlja Birn.

Šakić je u vrijeme rata bio pripadnik postrojbe "Garavi" Hrvatskog vijeća obrane (HVO). Uhićen je 19. svibnja ove godine, a vrijeme provedeno u pritvoru uračunat će mu se u izdržavanje kazne.

Optužnica ga tereti da je u srpnju 1993. godine nad Bošnjacima civilima počinio ratne zločine. Nakon uhićenja i suočavanja s optužnicom Šakić je negirao navode iz optužnice, ali se kasnije predomislio i 5. rujna s tužiteljstvom je sklopio sporazum o priznavanju krivnje za djela opisana u četiri točke optužnice.

Tereti ga se da sudjelovao u pritvaranju i zlostavljanju bošnjačkih civila u hotelu "Akvarijum", u bugojanskom naselju Vrbanja. Tamo je zajedno s ostalim sudionicima ratnih zločina, zatočenicima nanosio brojne tjelesne ozljede te je posebno mučio grupu u kojoj je bilo staraca, a kojima je nakon ozljeđivanja urezao križ na dlanovima.

Također je sudjelovao u zlostavljanju, a potom i ubojstvu jednog civila, a isto tako je zatvorenike odvodio na prinudne radove na prve crte bojišnice gdje su neki bivali ranjeni.

Sudsko vijeće u obzir je uzelo činjenicu da je Šakić priznao djela, dosad je neosuđivan i otac je troje maloljetne djece, a u vrijeme izvršenja zločina bio mlađi punoljetnik.

Šakiću je za navedenu optužnicu prijetila kazna od sedam do deset godina zatvora, a prihvaćanjem nagodbe s tužiteljstvom sudsko mu je vijeće odredilo navedenu kaznu od osam i pol godina zatvora.

R.I.
Foto: bosnjaci.net

Pročitajte više